Viitorul muncii: Cum se adaptează Transilvania în era inteligenței artificiale

Conferința „Viitorul muncii în Transilvania”, organizată pe 27 noiembrie de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Cluj-Napoca, a reunit experți internaționali pentru a dezbate impactul inteligenței artificiale și al noilor tehnologii asupra pieței muncii.

Discuțiile au abordat recalificarea forței de muncă, carierele viitorului și reformarea educației.

Conform unei demonstrații realizate prin intermediul ChatGPT de către David Timiș, în România, de exemplu, locul de muncă al unui electrician sau al unui instalator este mai sigur decât cel al unui programator, la fel cum rolurile care presupun luarea de decizii și elaborarea de analize personalizate nu sunt încă în pericol, cum ar fi, de exemplu, lucrătorii din educație, cei din industriile creative, asistenții sociali, analiștii de date, profesioniștii din domeniul medical, managerii, angajații din domeniul resurselor umane sau specialiștii în securitate cibernetică.

Locurile de muncă necalificate și pozițiile de tip „entry level” par să fie cel mai ușor de înlocuit cu tehnologii de inteligență artificială, conform studiilor de la nivel global, deși, momentan, În România, forța de muncă umană este mai ieftină decât realizarea muncii prin intermediul roboților.

În acest context, invitații s-au pus de acord asupra faptului că modul în care ne raportăm la învățare și cultivarea abilităților necesare pentru a putea fi relevanți pentru piața muncii trebuie să se adapteze noului peisaj.

Concluziile subliniază necesitatea adaptării rapide la schimbările tehnologice și a cooperării între mediul academic și profesional pentru un viitor prosper.

Distribuie informația
Alte știri