Viituri istorice în bazinul hidrografic Crișuri. Patru cursuri de apă au depășit nivelul maxim istoric măsurat

Precipitațiile abundente înregistrate în ultimele 24 de ore au dus la creșteri rapide de niveluri pe râurile: Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie. Pe parcursul zilei de marți, 18 mai 2021, s-au depășit nivelurile maxime istorice astfel:

  • la stația hidrometrică Beiuș, pe Crișul Negru s-a depășit cu 60 cm nivelul istoric măsurat în anul 2000;
  • la stația hidrometrică Pietroasa-Boga, pe Boga s-a depășit cu 18 cm nivelul istoric măsurat în anul 1995;
  • la stația hidrometrică Pietroasa-Galbena, pe Galbena s-a depășit cu 43 cm nivelul istoric măsurat în anul 2015;
  • la stația hidrometrică Pocola, pe Valea Roșie s-a depășit cu 28 cm nivelul istoric măsurat în anul 1980.

În această dimineață, la ora 05:00, se înregistrau cote depășite astfel: pe Crișul Alb, la stația hidrometrică Vața de Jos (jud. HD), cota de atenție era depășită cu 73 cm, iar la stația hidrometrică Gurahonț (jud.Arad), cota de inundație era depășită cu 56 cm; pe valea Moneasa, la stația hidrometrică Moneasa, cota de atenție era depășită cu 6 cm; pe Crișul Negru, la stația hidrometrică Șuștiu, cota de atenție era depășită cu 34 cm, la stația hidrometrică Beiuș, cota de inundație era depășită cu 14 cm iar la stația hidrometrică Tinca, cota de atenție era depășită cu 60 cm; pe Criș Băița, la stația hidrometrică Ștei, s-a atins cota de atenție; pe Galbena, la stația hidrometrică Pietroasa-Galbena, cota de atenție era depășită cu 30 cm; pe Crișul Pietros, la stația hidrometrică Pietroasa, cota de atenție era depășită 10 cm; pe valea Nimăiești, la stația hidrometrică Beiuș, cota de atenție era depășită cu 5 cm; pe Valea Roșie, la stația hidrometrică Pocola, cota de inundație era depășită cu 2 cm; pe Iad, la stația hidrometrică Leșu Amonte, cota de atenție era depășită cu 13 cm și pe Fântâna Galbena, la stația hidrometrică Fântâna-Galbena, cota de atenție era depășită cu 8 cm. Cu mici excepții, debitele cursurilor de apă sunt în scădere.

Pe tot parcursul avertizării, hidrologii și hidrometrii din cadrul A.B.A Crişuri sunt în teren și fac măsurători, observații şi monitorizări în regim special. Aceste informații ajung prompt prin Dispecerat la toate instituțiile responsabile în caz de inundații.

Până miercuri, 19 mai, ora 12:00, Crișul Negru se află sub incidența avertizării cod roșu de inundații.

Distribuie informația
Alte știri