Vizită în teren la două obiective importante, realizate în Oradea cu finanțare guvernamentală

Primarul Florin Birta şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au făcut azi, 30 septembrie, o vizită în teren la două obiective importante care se realizează în Oradea cu finanțare guvernamentală, prin Ministerul Dezvoltării, respectiv prin Compania Națională de Investiții.

Bazinul de înot didactic din Ioșia – un plus pentru infrastructura de înot din Oradea

Prima vizită în teren a fost făcută la șantierul bazinului didactic de înot din cartierul Ioșia, care se construiește pe un teren de 3.000 mp, delimitat de Arena Antonio Alexe şi Liceul Don Orione.

Legat de evoluția lucrărilor, ministrul Cseke Attila a precizat: „Termenul de execuție pentru acest obiectiv este luna aprilie a anului viitor. Deși a existat un decalaj, din cauza unor probleme tehnice legate de niște conducte care au trebuit relocate, avem angajamentul constructorului în sensul respectării termenului stabilit, astfel că în luna aprilie, maxim luna iunie, bazinul didactic de înot să fie gata. Se cunoaște nevoia unei infrastructuri de înot, în special în zona didactică necesară unităților școlare, prin urmare realizarea acestei investiții va aduce un beneficiu clar copiilor din comunitate”.

Bazinul nu se adresează activității competiționale, suprafețele lui fiind dimensionate atât pentru zona de înot, cât și pentru cea a anexelor-vestiarelor, conform normelor europene și naționale în vigoare pentru bazine utilizate în cadrul educațional.

Executantul lucrărilor este firma S.C. Da Vinci Construct Proiect S.R.L.

Investiția se realizează prin Ministerul Dezvoltării – Compania Națională de Investiții, Primăria Oradea fiind cea care se ocupă de partea de racorduri la reţelele de utilităţi. Totodată, după finalizarea proiectului, costurile pentru întreținere și funcționare vor fi suportate de către municipalitate. 

La rândul său, primarul Florin Birta a precizat: „Toate aceste proiecte finanțate prin Ministerul Dezvoltării sunt foarte importante pentru comunitatea orădeană.  Acest parteneriat între municipiul Oradea și Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, la fel ca și parteneriatul pentru realizarea Oradea Arena, funcționează foarte bine. Îi mulțumesc cu această ocazie domnului ministru Cseke Attila pentru întreaga colaborare. De asemenea, mulțumesc doamnei Pătrășcoiu pentru  colaborarea bună pe care o avem”.

Constructorul Da Vinci Construct Proiect S.R.L realizează lucrarea după un proiect tip al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, adaptat la realitatea din teren de firma Proexco. 

Bazinul, cu o lungime de 25 metri, o lăţime de 12,5 metri şi adâncime variabilă va putea fi folosit simultan de 65 de copii şi profesorii de înot. Construcția va avea regimul de înălțime P+1 și o suprafață de 840 mp și va cuprinde inclusiv vestiarele necesare pentru elevii care vor veni să facă sport.

Infrastructura și structura primului nivel vor fi realizate din beton armat, suprastructura fiind din lemn lamelar. Vor fi generate cinci culoare care vor avea o lățime de 2.5 metri fiecare. Clădirea va fi acoperită, în boltă, cu arce de lemn ce sprijină cele două părți laterale ale bazinului.

Complexul sportiv din spatele stadionului Motorul

A doua vizită s-a făcut la complexul sportiv din spatele terenului de fotbal „Motorul”. Investiția de pe Calea Clujului, nr. 202 se realizează tot prin Ministerul Dezvoltării, prin grija Companiei Naționale de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, subprogramul „Complexe sportive”.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din TPS Engineering & Asociații S.R.L, CONCRETE &DESIGN SOLUTIONS S.R.L și Constructim S.A.

„Aici construim o bază sportivă de tip 1. Într-adevăr avem o problemă cu constructorul, care dacă nu se va mobiliza în următoarele săptămâni, există un risc de reziliere al contractului, deoarece nu putem accepta ca din bugetul de stat să nu se facă investițiile asumate. Termenul de finalizare al acestei investiții este luna ianuarie, dar dacă ritmul de lucru nu se schimbă, acesta nu va putea fi respectat”, a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Și aici, Primăriei Oradea îi revin lucrările care vizează asigurarea utilităților și amenajarea drumurilor de acces. Lucrările la drumurile de acces au început deja, racordul la apă-canal este deja realizat, urmând să înceapă în curând lucrările de racordare la energia electrică.

În ceea ce privește stadionul „Motorul”, aflat chiar lângă viitorul complex sportiv, acesta se  află în proprietatea municipiului Oradea și va fi modernizat cu bani de la bugetul local.

Astfel, la finalul lucrărilor, când stadionul Motorul va fi modernizat de municipalitate, iar complexul sportiv care se construiește prin CNI va fi gata, va rezulta o bază sportivă de aproximativ 13.000 mp în zona străzii Calea Clujului, care va putea fi folosită de asociații, cluburi sportive sau de orădenii care doresc să practice sporturi.

Distribuie informația
Alte știri