Volumul „Episcopul Valeriu Traian Frențiu în dosarele Securității” de Sergiu Stoica, lansat la Oradea

Cartea „Episcopul Valeriu Traian Frențiu în dosarele Securității” scrisă de istoricul Sergiu Stoica, a văzut lumina tiparului în acest an omagiar al Bisericii Greco-Catolice din România, fiind publicată la Editura Mega (Cluj-Napoca) în 2023, la 75 de ani de la suprimarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în octombrie 1948.

Lansat pe 13 octombrie a.c., la Oradea, în cadrul Simpozionului internațional Școala Ardeleană [„Istoria și viitorul unei Biserici – reflecții la 75 de ani la intrarea în catacombe a Bisericii Române Unite”, Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș Bolyai – departamentul Oradea], volumul se înscrie în seria cercetărilor care scot la lumină documente din arhivele Securității.

„Părintele Sergiu Stoica, în calitate de istoric, s-a dedicat cercetărilor din arhive inițiind seria editării reflectării sfinților ierarhi martiri în dosarele Securității – spune PS Virgil Bercea despre acest volum –  care cuprinde documente inedite referitoare la Înalt Preasfinția Sa, Valeriu Traian Frențiu, din arhivele Securității, Arhivele Naționale de la Alba-Iulia, Caraș și Cluj, Arhiva Sfântului Scaun, ne oferă o contribuție nu numai asupra cercetărilor biografice, ci și din istoria recentă a Bisericii Române Unite (BRU) care vor contribui la alcătuirea unui tablou cât mai complet al perioadei 1945-1968”.

Despre subiectul abordat, autorul subliniază că „Episcopul Valeriu Traian Frențiu nu a fost lăsat deoparte odată cu instaurarea regimului comunist din România, a fost urmărit, arestat şi în cele din urmă ucis de acest sistem. Prin cartea Episcopul Valeriu Traian Frențiu în dosarele Securității, ne propunemsă prezentăm câteva documente create de Securitate, care scot la lumină aspecte din viaţa Ierarhului orădean din ultima perioadă a vieţii. În Telegrama Securităţii din Oradea care anunţa că Episcopul Frenţiu a fost arestat observăm că este scris: «la orele trei au fost trimişi dvs. sub pază sigură». Aşadar, se confirmă și prin acest document faptul că Episcopul Valeriu Traian Frenţiu a dorit şi a reuşit să oficieze Sfânta Liturghie în Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea înainte de arestare”.

Distribuie informația
Alte știri