VRĂJITOARELE DIN SALEM „vin” vineri la Teatrul Regina Maria. COMUNICAT

Publicul orădean este aşteptat în 1 iulie, de la ora 19 la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, pentru a viziona spectacolul VRĂJITOARELE DIN SALEM, de Arthur Miller – regia Diana Păcurar, organizat de UNATC I. L. Caragiale în parteneriat cu Teatrul Regina Maria.

SINOPSIS:

La începutul anului 1692, în Salem, Massachusetts, un grup de adolescente se îmbolnăvesc subit, prezentând convulsii şi halucinaţii. În mediul puritan religios din Noua Anglie, evenimentele surprinzătoare sau înfricoşătoare au fost, de cele mai multe ori, atribuite diavolului şi instrumentelor acestuia. Aşadar, şi epidemia apărută brusc în rândul tinerelor primeşte aceeaşi interpretare.

Ca o reacţie în lanţ, mulţi locuitori ai Salemului au început să acuze alţi săteni de complotare cu diavolul şi practicare de vrăjitorie. În câteva săptămâni, zeci de oameni sunt acuzaţi şi încarceraţi, zeci de locuitori sunt condamnaţi şi spânzuraţi pentru vrăjitorie, iar unul, omorât cu pietre.

Arthur Miller şi-a construit personajele respectând planul general al evenimentelor şi a folosit un artificiu dramatic: a stabilit că rădăcina declanşării isteriei a fost gelozia sexuală. El a inventat şi a creat relaţia dintre Abigail, Proctor şi Elizabeth, modificându-le vârsta, făcând posibilă o astfel de relaţie. Personajul John Proctor, în ciuda caracterului imperfect, este capabil să lupte cu nebunia din jurul său, dar şi cu el însuşi.

VRĂJITOARELE DIN SALEM reprezintă un amestec letal de gelozie ascunsă, de teama de supranatural, de manipulare politică, spirituală şi socială, combinaţie care ne este familiară şi astăzi.

În distribuție îi avem pe tinerii studenți ai UNATC, conduși de regizoarea Diana Păcurar, și ea proaspătă absolventă a secției regie din cadrul UNATC:

John Proctor – Ștefan Mohor

Elizabeth Proctor – Veronica Ungureanu

Abigail Williams – Rusalina Bona

Pastor Hale – Andrei Redinciuc

Judecătorul Hathorne – Alexandru Beteringhe

Giles corey – Adrian Piciorea

Thomas Putnam – Eduard Burghelea

Ann Putnam – Miruna Șovăiala

Mary Warren – Oana Cârmaciu

Mercy Lewis – Natalia Dragomir

Betty Parris – Alexandra Răduță

Tituba – Selina Colceru

Cheever – Denis Hanganu

–––––––––––––––––––

CU PARTICIPAREA ACTORILOR:

Judecătorul Danforth – prof. univ. dr. Ștefan Velniciuc

Rebecca Nurse – Iulia Dumitru

Pastorul Parris – lector univ. dr. Florin Kevorkian

CONCEPȚIA REGIZORALĂ:

 

„Spectacolul VRĂJITOARELE DIN SALEM reprezintă concretizarea a trei ani de muncă şi studiu în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Film I. L. Caragiale Bucureşti. Eu, Diana Păcurar aflată în pragul absolvirii acestei universităţi, la secţia regie de teatru, îmi doresc ca spectacolul meu de licenţă, spectacolul ce reprezintă debutul în meseria mea de regizor să prindă viaţă şi pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea, oraşul meu drag.      

Când am început să mă gândesc la piesa de teatru pentru licenţă mi-am dorit să găsesc un text care să sensibilizeze oamenii, indiferent de vârstă. Mi-am dorit un text care să deschidă ochii, un text manifest. Aşa am descoperit VRĂJITOARELE DIN SALEM de Arthur Miller.

Am descoperit că sub umbrela dorinţei de îmbogăţire, de dominare socială şi spirituală, sub umbrela superficialităţii, nepăsării şi ipocriziei poţi ajunge să manipulezi mase de oameni nevinovaţi, să declanşezi dezastre, să calci la propriu peste cadavre.” (Diana Păcurar)

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.

Distribuie informația
Alte știri