Vreme deosebit de schimbătoare în martie. Meteorologii au publicat analiza climatică în prima lună a primăverii

Vremea va fi deosebit de schimbătoare în prima lună calendaristică de primăvară, zilele reci şi umede alternând cu cele calde şi însorite, însă temperatura medie va înregistra o creştere faţă de februarie, conform caracterizării climatice a lunii martie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Această alternanţă se produce din cauza modificărilor ce survin în circulaţia aerului deasupra sud-estului Europei şi de asemenea din cauza retragerii dorsalei anticiclonului est-european spre răsărit ceea ce favorizează pătrunderea aerului mai cald şi mai umed (venit dinspre bazinul Mediteranei sau dinspre Atlantic) în zona ţării noastre. 

In săptămâna 2-9 martie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice, centrale și la munte. În sud-estul teritoriului cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Între 9 si 16 martie, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi local excedentare în regiunile extracarpatice și la munte și apropiate de cele normale ale perioadei în rest.

Între 16 și 23 martie temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În ultima săptămână a lunii martie, mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. De asemenea, cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu posibilitatea unui deficit local în regiunile intracarpatice.

Alte știri