Weekend cu peste 90 de intervenții ale pompierilor militari bihoreni

În perioada 23 – 24 iulie a.c., echipajele de stingere și echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au desfășurat peste 90 de misiuni, din care 34 intervenții pentru stingerea incendiilor și peste 45 de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.

     Misiuni de stingere a incendiilor de vegetație izbucnite în 21 localități bihorene

În zilele de sâmbătă și duminică, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 23 incendii de vegetație uscată produse în județ, la terenuri virane, terenuri agricole, pășuni, miriști și păduri situate în mai multe localități din județ.

Astfel, forțele și mijloacele de intervenție ale Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Marghita, Gărzii de Pompieri 1 Mai, Gărzii de Pompieri Tinca, Gărzii de Pompieri Sălard, Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Valea lui Mihai, Secției de Pompieri Beiuș, au fost mobilizate pentru stingerea a 23 incendii produse în localitățile Bojei (comuna Tăuteu), Sîntelec (comuna Hidișelu de Sus), Șușturogi (comuna Cetariu), Gurbediu și Belfir (comuna Tinca), Vârciorog, Pădurea Neagră, Peștere și Călățea (comuna Aștileu), Tinăud, Subpiatră și Telechiu (comuna Țețchea), Cusuiuș (comuna Lazuri de Beiuș), Tarcea, Borod, Șimian, Lorău (comuna Bratca), Tileagd, Poclușa de Barcău (comuna Chișlaz), Petrileni și Valea de Jos (comuna Rieni), în cazul unora dintre aceste evenimente existând pericolul propagării flăcărilor la locuințe, culturi agricole și alte bunuri ale populației.

În urma incendiilor menționate, a ars o suprafață de aproximativ 100 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, de pe terenuri virane, pășuni comunale, livezi și păduri. Cel mai mare incendiu de vegetație uscată s-a produs în localitatea Șușturogi, unde au ars aproximativ 70 hectare vegetație uscată și 1 hectar de pădure.

Pompierii militari au împiedicat propagarea incendiilor la gospodării și la culturi agricole, salvând din calea flăcărilor locuințe și anexe gospodărești.

Incendii la case și anexe gospodărești din Bihor

În weekend, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a 2 incendii izbucnite la case și anexe ale acestora, în localitățile Hinchiriș (comuna Lazuri de Beiuș) și Popești.  

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 23 iulie a.c., în jurul orei 16.47, pompierii militari din cadrul Stației Ștei și Secției Beiuș, au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Hinchiriș.

În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, flăcările se manifestau cu violență în interiorul și la acoperișul anexei și șopronului. Incendiul era extins și la o anexă a gospodăriei din vecinătate. Pompierii militari au localizat focul și au împiedicat propagarea acestuia la celelalte încăperi ale gospodăriei de unde a izbucnit incendiul, dar și a casei din vecinătate.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit.

    În urma producerii incendiului au ars acoperișul anexei pe o suprafață de circa 210 metri pătrați, șopronul în care se aflau 3 porci și aproximativ 1 tonă de fân.

Duminică noaptea, în jurul orei 02.36, un apelant al numărului unic 112, solicita intervenția echipajelor specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Popești.

La fața locului au fost mobilizate operativ, echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentului Marghita, cu autospeciale de lucru cu apă și spumă, un container de apă și o ambulanță de tip B2.  În stingerea incendiului au fost mobilizați și membri ai Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență Popești.

În urma executării recunoașterii la fața locului, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau în camera de zi. Pompierii au localizat incendiul și au reușit să împiedice propagarea acestuia la celelalte încăperi ale casei. Proprietara casei s-a autoevacuat până la sosirea echipajelor de intervenție.

Evenimentul, generat, cel mai probabil, de efectul termic al cablului electric, s-a soldat cu arderea bunurilor aflate în camera de zi.

Din fericire, niciunul dintre incendii nu s-a soldat cu victime.

Alte știri