Workshop, sub egida Academiei de Științe Tehnice din România, la Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea și Grupul Plastor au fost, vreme de trei zile, 4-6 iulie 2024, gazdele workshop-ului „Inginerie, Producție, Universitate, manifestare științifică desfășurată sub patronajul secției de Inginerie Mecanică a Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR).

Prima zi a evenimentului științific a fost dedicată unei vizite la Grupul „Plastor” din Oradea. Aici, dr. ing. Ion Șereș – director general al companiei, le-a prezentat participanților, cadre didactice din mai multe centre universitare, cele mai recente tehnologii de lucru și cele mai moderne rețele de automatizare. Participanții au vizitat și laboratoarele Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) a Universității din Oradea, organizatoarea manifestării.

Cea de a doua zi a workshop-ului „Inginerie, Producție, Universitate”, a fost dedicată prezentărilor științifice. Elita inginerească a Universității din Oradea, rectorul ei, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, prof. univ. dr. ing. habil. Radu Țarcă, prof. univ. dr. ing. habil. Florin Blaga, prof. univ. dr. ing. habil. Iulian Stănășel, prof. univ. dr. ing. habil. Tiberiu Vesselenyi – conducătorul Școlii Doctorale de Științe Inginerești, și ș. l. dr. ing. Alin Pop, au prezentat lucrări științifice din domeniul științelor inginerești.

„Facultatea noastră este norocoasă, aș putea spune – a afirmat prof. univ. dr. ing. Constantin Bungău, el însuși cadrul didactic al IMT – avem industrie la Oradea și acest lucru contează foarte mult. Vin multe companii să producă la noi. În ultimii ani, a început să crească și ponderea întreprinderilor care își aduc la noi domenii precum ingineria și proiectarea”.

Prof. univ. dr. ing. habil. Florin Blaga a prezentat lucrarea „Trepte spre viitor… Industry 6.0” , în cuprinsul căreia a vorbit despre cele mai recente cercetări făcute în domeniul injecției  maselor plastice, despre studiile doctorale derulate la Universitatea din Oradea în acest domeniu, proiectarea proceselor tehnologice și a utilajelor necesare acestora.

Managerul Grupului „Plastor”, dr. ing. Ion Șereș s-a referit la colaborarea societății pe care o conduce cu Universitatea din Oradea, la bursele și stagiile de practică pe care aceasta le oferă studenților orădeni. „Trebuie să facem corp comun, altfel tinerii valoroși vor continua să plece din țară”, a subliniat dr. ing. Ion Șereș, evidențiind faptul că parteneriatul pe care îl are cu Universitatea din Oradea este „benefic pentru Plastor”.

Prof. univ. dr. ing. habil. Iulian Stănășel a prezentat un robot capabil să se miște pe cinci axe, proiectul unor linii suspendate automate de asamblare, o linie tehnologică de spălare și uscare a pieselor galvanizate și mai multe alte modele de bune practici în domeniul transferului tehnologic, implementate de Universitatea din Oradea în parteneriat cu agenți economici din oraș.

Prof. univ. dr. ing. habil. Tiberiu Vesselenyi le-a prezentat celor prezenți tehnologii și instalații de depunere prin pulverizare sau prin evaporare. Vorbind despre domeniul cercetării vibrațiilor plăcilor subțiri cu ajutorul laserului, conducătorul Școlii Doctorale de Științe Inginerești, prof. univ. dr. ing. Tiberiu Vesselenyi a subliniat că, împreună cu doctoranzii săi, lucrează la elaborarea unui articol științific pe această temă. Conducătorul Școlii Doctorale de Științe Inginerești a punctat și dotările tehnice care vor face din viitorul Centru de Transfer Tehnologic al Universității din Oradea „un punct de reper în cercetarea inginerească din România”. Este vorba despre microscoape cu laser, camere de filmare ultrarapidă, roboți etc. De asemenea, prof. univ. dr. ing. habil. Tiberiu Vesselenyi a vorbit despre preocupările inginerilor cercetători orădeni legate de domenii precum: nanotehnologiile, utilizarea roboților pentru identificarea surselor de poluare agricolă sau dezvoltarea unor roboți de reabilitare, orteze flexibile și inteligente.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău le-a promis participanților la ediția 2024 a workshop-ului „Inginerie, Producție, Universitate” că, anul viitor, le va prezenta noul Centru de Transfer Tehnologic, care, până atunci, va fi utilat și dat în folosință.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri