Workshop-ul Internațional Power and Borders in the New World Order

În perioada 7-8 noiembrie 2019, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” a găzduit Workshop-ul Internațional intitulat „Power and Borders in the New World Order – Working on Solutions to Improve the Efficiency of the Neighbouring Instruments: CBC, ENI, etc.”, eveniment organizat de către Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE), Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Institutul de Studii Euroregionale și Centrul pentru Studii de Politică Externă și Securitate. Acest atelier internațional a reunit mai mulți savanți, profesori și doctoranzi, specialiști în relații internaționale și științe politice, atât din Europa (Letonia, Ucraina, Albania, Georgia, Rusia, Kosovo, Ungaria, Marea Britanie, România), cât și din afara continentului (Bolivia).

Timp de două zile, participanții au dezbătut intens problematica balanței puterii, încercând să preconizeze cum va arăta noua ordine mondială, în termeni de relații de putere, în următorii ani. Atelierul a debutat cu prezentarea fostului rector al Universității Babeș-Bolyai, renumitul specialist Andrei Marga, care a ținut a prelegere captivantă despre „Lumea care va veni”, evidențiind faptul că istoria este cheia înțelegerii lumii, totodată constatând și reafirmarea identităților naționale. De-a lungul celor două zile, publicul distins s-a putut familiariza atât cu analize micro, care abordau balanța puterii din perspectiva statală sau regională, cât și cu cercetări macro care promovau o abordare holistică cu accent pe investigația sistemică.


Fără îndoială, punctul culminant al workshopului a fost discursul tematic al distinsului profesor britanic, Richard Sakwa, care ne-a împărtățit previziunile sale cu privire la debutul celui de al Doilea Război Rece, cu dinamici similare dar cu actori diferiți decât primul Război Rece. La sfârșitul atelierului, profesorul Richard Sakwa și profesorul Andrei Marga au tras concluziile principale, totodată subliniind importanța unor astfel de demersuri științifice pentru mediul academic.


Distribuie informația
Alte știri