Zece ani cu Kiwanis Art Oradea. Moment muzical cu baritonul Cozmin Sime

In finalul ciclului muzical aniversar „10 ani cu Kiwanis Art Oradea”, prin care v-am oferit ocazia de a-i cunoaște pe tinerii muzicieni care au primit premiul de excelență în artă kiwanis art , avem onoarea și bucuria să vă readucem în atenție 3 mari interpreți de operă orădeni care ne-au făcut onoarea și bucuria de a ne trimite înregistrări: Cozmin Sime, Florin Estefan, Alexandru Badea.

Azi se alatura aniversarii noastre baritonul Cozmin Sime. Baritonul Cozmin Sime s-a născut în frumosul oraș Oradea care și-a pus amprenta pe personalitatea acestuia, anii de școală pregătindu-l pentru ce este frumosul în viață, adică arta, și mai ales arta muzicală, pian și mai apoi cântul liric, frecventând cursurile Liceului de Artă timp de 12 ani. Primele lecții de canto le-a primit cu multă dăruire de la doamna profesoară Pop Eleonora, care i-a insuflat dorința de a fi printre cei mai buni. In timpul liceului a participat la toate concursurile de canto din țară, situându-se mereu pe primele locuri. Din anul 2002, a devenit student  al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa profesor dr. univ. Gheorghe Roșu, iar intre 2006 /2008 și-a continuat pregătirea cu masteratul la aceeași instituție, avându-l ca maestru pe profesor dr. univ. Ionel Pantea; în aceeași  perioadă a absolvit Colegiul PRO, unde a fost  îndrumat de soprana Mariana Nicolesco . Pe parcursul  anilor a frecventat  cursuri de măiestrie ale artiștilor români precum  Ion Buzea, Horiana Brănişteanu, Nelly Miricioiu, dar și cursuri de master în străinătate cu Tom Krause (Salzburg, Aix en Provence) şi Susanna Eken (Aix en Provence), Barbara Bonney ( Verbier ) , Margreet Honig ( Limerick ).

Repertoriul abordat de Cozmin Sime include atât pagini de operă, cât şi de muzică de cameră sau vocal simfonică. Roluri ca Marcello si Schaunard din La Boheme de G. Puccini, Figaro din Il Barbiere di Siviglia de G. Rossini, Dandini din La Cenerentola de G. Rossini sau Belcore din Elixirul dragostei de G. Donizetti şi Guglielmo din Cosi fan tutte de W. A. Mozart , Silvio din Pagliacci de R. Leoncavallo, fac de asemenea parte din repertoriul său. Pentru scenă, Cozmin Sime a abordat şi partituri ale compozitorilor George Enescu, Robert Schumann, Franz Schubert, Gabriel Faure, Maurice
Ravel, Vaughan Williams sau Constantin Râpă, Felicia Donceanu, Vasile Herman, Cornel Taranu. A obţinut premii la numeroase concursuri nationale si internationale dedicate artei lirice, interpretând arii din opere, operete sau lied-uri.

Cozmin si-a facut debutul international in Liverpool cu rolul Claudio din opera Emilia di Liverpool de G. Donizetti. In anul 2009 a participat la Festivalul Accademia Rossiniana din Pesaro unde a cântat rolul Baronului Trombonok din opera Il viaggio a Reims de G. Rossini sub indrumarea maestrului Alberto Zedda ,iar in anul 2010, la festivalul Verbier din Elvetia, Cozmin a interpretat rolul lui Schaunard din opera La Boheme de G. Puccini .Intre anii 2011 / 2013 Cozmin a sustinut turnee in Anglia alaturi de English Touring Opera și a interpretat roluri ca Figaro din Barbierul din Sevilia de Rossini , Onegin din Evgheny Oneghin de Tchaikovsky , Eustachio si Eduardo al 3-lea din opera L’assedio di Calais de Donizetti, cat si diverse recitaluri de lied . Din anul 2014 Cozmin s-a stabilit in Germania, iar momentan face parte din ansamblul operei de stat din Kassel . Sa-l ascultam cu drag!

Carmen Ungur-Brehoi

https://www.youtube.com/watch?v=tSA1fyUqIsI

Distribuie informația
Alte știri