Zece ani cu Kiwanis Art Oradea. Un nou moment muzical

Asta-seara va propunem un trio in do major de W. A. Mozart. Doi dintre interpreti sunt oradeni, pianistul Bogdan Bohuş si violonista Sonia Vulturar. La violoncel interpreteaza Daniel Demian.
                                      🎹🎻
Bogdan Bohuș a început studiul pianului la Liceul de Arte din Oradea sub îndrumarea profesoarelor Desanca Ion și Rado Judit, și s-a perfecționat în cadrul ciclurilor de licență și masterat ale Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera. Din 2016 activează ca doctorand și asistent universitar în cadrul aceleiași instituții.

Pianistul a câștigat numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la secțiunea trio cu pian și Premiul pentru cel mai bun tânăr acompaniator, ambele la Concursul Internațional Mozart (Cluj-Napoca, 2016, respectiv 2014), premiul II la Concursul Internațional Liszt 200 (Cluj-Napoca, 2011), Premiul I și Premiul special la Concursul Duo pianistic (Cluj-Napoca, 2011). S-a remarcat prin multiplele colaborări cu orchestrele Filarmonicii de Stat Transilvania, Filarmonicii de Stat Oradea și Agile Classical Orchestra, sub bagheta dirijorilor Gottfried Rabl, Tiberiu Soare, Emil Simon, Horvath Jozsef, Janko Zsolt, Cristian Sandu, Dorin Frandeș și Dalma Kovacs. De asemenea a colaborat și cu Academia Sighișoara, Opera Română și Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în ipostaza de acompaniator.

A participat la cursuri de măiestrie din cadrul școlilor de vară TOA Summer Academy (2019), Ecole d`Art Americaines de Fontainebleau (2017) și Sommerakademie Mozarteum Salzburg (2012) și a fost bursier al programului Erasmus + la Hochschule fur Musik Freiburg (2016), al Yamaha Music Foundation Europe (2014) și al cluburilor Rotary Visio, Rotaract Cluj-Napoca (2012) și Kiwanis Art Oradea (2011). Printre personalitățile remarcabile cu care a avut contact și de care a fost influențat se numără Robert Levin, Martin Hughes, Peter Nelson, cvartetul Ebene, Renaud Capucon, Diana Ligeti, Dana Borșan și Daniel Goiți.

“Despre Kiwanis Art Oradea pot spune că a fost una dintre primele organizații de acest tip care m-au sprijinit în traseul pe care l-am parcurs până în prezent. Țin să menționez că îi voi rămâne mereu recunoscător în mod special dnei profesoare și președintelui fondator al Kiwanis Art Oradea, Iuliana Pacurar, care m-a remarcat și mi-a urmărit evoluția încă din perioada liceului, fiindu-mi atât mentor, cât și un model în actul pedagogic, pe care mă străduiesc să îl urmez. De asemenea, felicit clubul pentru activitatea sa din cei 10 ani de existență și sper să continue inițiativele de a susține tinerele talente și arta în general” a transmis Bogdan Bohus. 

Alte știri