„Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”

Asociația Ars Historica, împreună cu Centrul de editare a izvoarelor istorice „Arhiva Istorică a României” din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, a inițiat un proiect de cercetare și de editare a presei referitoare la Unirea din 1918: „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”. Proiectul este coordonat de conf. univ. dr. Marius Diaconescu și lector univ. dr. Andrei Florin Sora și este realizat împreună cu un grup de studenți ai Facultății de Istorie.

Sunt cercetate colecțiile de ziare din bibliotecile din România (București, Cluj-Napoca, Iași) și Republica Moldova (Chișinău), pentru identificarea ziarelor de epocă. Nicio publicație din acea perioadă nu se păstrează integral într-o singură bibliotecă, din care cauză este necesară completarea ei prin cercetarea altor biblioteci.

Din ziarele epocii sunt selectate toate articolele referitoare la idealul național al Unirii tuturor românilor: articole de opinie, articole programatice, reportaje sau știri. Sunt editate după criterii științifice adoptate de echipa editorială în volume organizate pe criteriul cronologic. Fiecare volum are un subtitlu care reflectă tema majorității articolelor publicate, fără a exclude alte teme sau regiuni istorice.

Datorită evoluției istoriei acelei perioade, în primele volume predomină articole despre Unirea Basarabiei, pentru ca treptat ponderea să fie preluată de articole despre unirea Transilvaniei și Bucovinei.

Distribuie informația
Alte știri