”ZILE COLORATE” – proiect de art-terapie

Ce poate fi mai frumos ca fericirea de pe chipul unui copil? Înțelegând că fericirea unui copil de “acum” se poate proiecta si in viitorul lui de adult, ar trebui sa ne folosim de aceasta cheie și să-i ajutăm să evolueze cât mai armonios, să le cultivam dragostea pentru frumos și simțul artistic, să râdem, să cântam cu ei, să dansăm, să facem glume, să chicotim cu ei, să le transmitem o energie pozitiva și armonioasă. Cea mai sigură cale spre inima unui copil este să petreci timp cu el.

Pornind de la aceste premise, în perioada octombrie-martie s-a desfășurat la Liceul Tehnologic Nr.1 Suplacu de Barcău un atelier de art-terapie, numit ”Zile colorate”, inițiat de consilier școlar Dragoș Olimpia și prof. documentarist Chira Brândușa. Întâlnirile au avut loc săptămânal, cu 65 de elevi din clasele 0-IV. Art terapia este modul subtil de a ajunge la sufletul copilului, de a vedea dincolo de aparențe, de a vedea dincolo de deficiență, de absență, de tăcere… Este o forma de educație, o metoda ideală pentru relaxare, de rezolvare naturală a problemelor. Astfel prin: pictură, dans, teatru, modelaj, meditații, jocuri în grup, activități de gestionare a emoțiilor, controlul furiei, munca în grup și tehnici de comunicare asertivă, copiii și-au dezvoltat creativitatea, au socializat, iar beneficiile în plan cognitiv, intelectual și afectiv-emoțional au fost semnificative.

Întâlnirile au fost pline de veselie, culoare, energie și voie bună. La finalul proiectului, am avut o întâlnire cu părinții copiilor, pe data de 14 martie, pentru a le prezenta activitatea noastră, o piesă de teatru cu fiecare grupă și lucrările realizate de copii. Întâlnirea a fost minunată, plină de emoții, veselie, gânduri bune și voci de copii fericiți.

Proiectul, pornit cu resurse proprii, s-a numărat printre câștigătorii programului ”Bursa Talentelor”, primind astfel finanțare, încurajare și susținere din partea Fundației Comunitare Oradea și a sponsorilor care au crezut în visul nostru: Eberscpaecher, Ecojour, Madrugada, Decitex Ro, Celestica Romania, Optione, Sema Express, Consult Center, Asociația Părinților și Profesorilor „PROEDUCAȚIE” GRI Suplacu de Barcău și alți șapte donatori individuali. Datorită generozității acestora, proiectul va continua cu încă o grupă de 40 de elevi, până în iunie 2018.

Chira Brîndușa

Distribuie informația
Alte știri