Zilele de 14, 15 și 16 decembrie, zile de doliu național în memoria Regelui Mihai

Perioada de trei zile este declarată perioadă de doliu național în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947 și care a decedat marți, 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția.

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost în țară pe 13 decembrie, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală. Persoanele care doresc să depună flori la catafalcul Regelui Mihai vor putea face acest lucru la Sala Tronului a Palatului Regal în următoarele zile: joi, 14 decembrie (08:00-22:00) și vineri, 15 decembrie (08:00-22:00).

În zilele de doliu național, conform Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate – n. red) drapelul României. Aceeași obligație o vor avea și sindicatele, patronatele, sediile partidelor politice, instituțiile de învățământ de orice grad, instituțiile de cultură și misiunile diplomatice ale României, aeroporturile, gările și autogările, porturile, punctele de trecere a frontierei, navele care arborează pavilionul românesc, precum și toate persoanele care arborează drapelul la domiciliul ori reședința acestora.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu se amână.

Distribuie informația
Alte știri