Ziua bibliotecarului sărbătorită la Universitatea din Oradea

La ințiativa UNESCO, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor se sărbătorește, în fiecare an, la 23 aprilie. Tot la această dată, în România, este sărbătorită și Ziua Bibliotecarului.

Cu acest prilej de sărbătoare, Biblioteca Universității din Oradea în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din România, Facultatea de Arte din Oradea, Alumni Universitatea din Oradea au pregătit, marți, un program complex pentru a celebra Ziua Bibliotecarului.

Cuvântul de deschidere a fost luat de către Doca Brândușa, vicepreședinte ABR, filiala Bihor, care a prezentat pe scurt programul ce a urmat, totodată urându-le bibliotecarilor un călduros la mulți ani.

Ca în fiecare an studenții Departamentului de Muzică, din cadrul Facultății de Arte, Ana Maria Cabalaș, Daniela Cabalaș, Roxana Igna, Semro Remus, coordonați de conf. univ. dr. Florina Hinsu, conf. univ. dr. Anca Spătaru și lect. univ. dr. Adriana Zenaida Mircescu i-au încântat pe cei prezenți cu minunate momente muzicale.

Constantin Liviu Demeter, doctor în istorie și pasionat de fotografii orădene, a ilustrat modul în care s-a schimbat Orașul de pe Criș de-a lungul a mai bine de 100 de ani.

Printre cele prezentate s-a făcut remarcatăși fotografia cu restaurantul de pe malul Crișului, unde scriitorul Mihail Sadoveanu a poposit. „Mi-aduc aminte de Mihail Sadoveanu, care spunea, într-un jurnal de memorii, ce mult i-a plăcut la Oradea … zicea el,‹‹cafeaua este lângă mine și peștele este sub mine››”, a precizat Constantin Demeter.

Fotografiile au ilustrat clădiri, ulterior demolate sau existente încă în oraș, poduri, parcuri, piațete ale orașului și malurile Crișului Repede, multe dintre acestea fiind nemaivăzute de către public.

Evenimentul a continuat cu o prelegere ținută de bibliotecara dr. Anarela Chiș, cu ocazia comemorării, în acest an, a 100 de ani de la nașterea Monicăi Loviescu, una dintre importantele personalități ale exilului românesc, care și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului românesc, totodată fiind și fiica criticului literar Eugen Lovinescu.

A fost organizată și o expoziție de desene ale elevilor Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu ”– Oradea și Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller” – Oradea, adunate de Casa Corpului Didactic.

Alexandra Precup, Jurnalism, anul II

Distribuie informația
Alte știri