Ziua Eroilor: Programul ceremoniilor organizate la Oradea

Joi, 25 mai 2023, începând cu ora 09:00, va avea loc ceremonia militară cu prilejul ZILEI EROILOR.

Manifestările se vor desfășura la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Capela Municipală și monumentele/mormintele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski” Oradea, după următorul program:

09:00 – 11:30   – Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului, săvârșită la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”;

11:30 – 12:00   – Deplasarea de la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” la  Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski”;

12:00 – 12:02   – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;

12:02 – 12:04  –  Intonarea Imnului național al României;

12:04 – 12:05   –  Moment de reculegere în semn de cinstire și pomenire pentru  eroii români și străini;

12:05 – 12:20  – Slujbă de pomenire oficiată de preotul penitenciarului Oradea;

12:20 – 12:35 –  Alocuțiuni privind semnificația Zilei Eroilor;

12:35 – 12:40  –  Scurt moment artistic;

12:40 – 12:55   – Festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, succesiv, la:   

  • Monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial;
  • Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989;
  • Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Monumentul Militarilor Unguri căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.

12:55 – 13:00 – Defilarea detașamentului de onoare;

13:00             – Încheierea activității.

România sărbătorește Ziua Eroilor în onoarea curajului și sacrificiului suprem al celor care și-au dedicat viața în slujba țării. În fiecare an, prin Legea nr. 48/1995 s-a restabilit ca Ziua Eroilor să fie comemorată în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, la fel ca în perioada interbelică. Acest fapt întărește credința că jertfa lor nu a fost în zadar, eroii noștri fiind primiți de-a dreapta Tatălui.

Ziua Eroilor este un moment solemn în care ne oprim să reflectăm asupra moștenirii acestor bravi luptători care au dat totul pentru apărarea patriei. Fie că au fost soldați în timpul marilor conflicte ale secolului XX, participanți la Revoluția din decembrie 1989 sau eroi anonimi care și-au pierdut viața în misiuni de pace sau în lupta împotriva terorismului, ei au demonstrat devotament, curaj și spirit de sacrificiu exemplare.

În această zi specială, invităm întreaga națiune română să se unească în recunoștință și solidaritate față de eroii noștri. Oferim respectul nostru necondiționat familiilor celor căzuți în luptă și tuturor veteranilor care au servit cu onoare și curaj. Amintirea lor va dăinui mereu în inimile noastre și vor rămâne eroi eterni ai României. În semn de respect pentru popoarele lumii este adus un omagiu și soldaților străini care au căzut pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă ne-au fost inamici sau aliați.

Distribuie informația
Alte știri