Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință, marcată la Oradea, în cadrul unor acțiuni inedite, menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor

Miercuri, 15 iunie a.c., în contextul Zilei Europene de Prevenire a Furturilor din locuințe, polițiștii de prevenire bihoreni vor desfășura o serie de acțiuni pe raza municipiului Oradea, care au ca scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Activitățile polițiștilor bihoreni au loc sub genericul „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” și vizează dezvoltarea unui comportament preventiv în rândul cetățenilor, în perioada sezonului estival.

În acest context, miercuri, 15 iunie a.c., la ora 09.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihorene, alături de polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor vor fi prezenți la Aeroportul Internațional Oradea, unde vor interacționa cu cetățenii și îi vor sfătui să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților.

De asemenea, cetățenii vor fi sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la detaliile care se observă în imagine.

În aceeași zi, începând cu ora 12.00, polițiștii de prevenire bihoreni alături de polițiștii de proximitate orădeni vor interacționa cu cetățenii pe tema prevenirii furturilor din locuință, într-un cadru non-formal, discuțiile urmând să fie purtate la o cafea sau o înghetață, pe terasa restaurantului McDonald’s din municipiul Oradea, creând, astfel, o punte de comunicare directă între polițiști și membrii comunității.

Polițiștii bihoreni le vor prezenta celor prezenți cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin diverse pretexte invocate, vânzarea de produse, diverse reparații, totul pentru a pătrunde în locuință.

Polițiștii le vor explica celor prezenți modul concret de utilizare a interfonului și elementele de siguranță pe care trebuie să le prezinte locuința pentru a fi sigură în fața hoților.

Totodată, pe platoul din fața Centrului Comercial Crișul Shopping City din municipiul Oradea, polițiștii bihoreni vor organiza o expoziție de fotografii reprezentând scene reale, rezultate în urma infracțiunilor de furt din locuință, pentru ca cetățenii să conștientizeze că bunurile de valoare trebuie păstrate în condiții de siguranță.

De asemenea, în aceeași locație, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de reprezentanții Asociației Române pentru Tehnică de Securitate vor realiza o miniexpoziție cu cele mai uzuale sisteme de securitate folosite pentru protecția locuinței și vor purta discuții cu cetățenii cu privire la cele mai frecvente moduri de operare utilizate de hoți, precum și despre principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

În cadrul acțiunilor, polițiștii de prevenire bihoreni vor distribui materiale informative realizate pentru prevenirea acestui gen de infracțiuni.

Polițiștii de prevenire bihoreni continuă campaniile preventive pe parcursul întregului sezon estival, sub genericul „Păstrează-ți surprizele doar pentru vacanță!”.

*

Pentru a preveni furturile din locuinţe, polițiștii de prevenire bihoreni vă rewcomandă:

În cazul în care plecaţi de la domiciliu pe o perioadă mai lungă, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:

– Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

– Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;

– Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret! Atenţie la postările de pe reţelele de socializare, nu oferiţi amănunte cu privire la deplasările pe care urmează să le faceţi şi perioada în care lipsiţi de la domiciliu, sunt informaţii care pot fi exploatate de infractori;

– Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă!

Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri