Ziua Europei. 70 DE ANI DE SOLIDARITATE

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

De Ziua Europei, în 2020, instituțiile UE aduc un omagiu online numeroșilorEN europeni care, din solidaritate, îi ajută pe ceilalți europeni să facă față crizei cauzate de coronavirus. Descoperiți aici mărturii impresionante, care ne redau speranța, precum și ultimele informații despre răspunsul UE la criza cauzată de coronavirus.

Distribuie informația
Alte știri