Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, marcată la Oradea

Joi, 25 mai a.c., zi marcată la nivel mondial ca Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, polițiștii de prevenire bihoreni au continuat activitățile desfășurate în cadrul evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, cea de-a patra zi fiind dedicată prevenirii victimizării și a disparițiilor de minori.

Astfel, în intervalul orar 09.00 – 10.00, la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o serie de activități informativ – preventive, sub genericul „Să creionăm portretul copilului dispărut”.

Activitățile polițiștilor au vizat prevenirea plecărilor voluntare, prin discuții interactive cu copiii, în cadrul cărora au fost prezentate riscurile la care se expun minorii care pleacă de la domiciliu. În același context, copiii și-au prezentat opiniile în legătură cu motivele care ar putea să determine plecarea minorilor de acasă.

De asemenea, pentru a celebra Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, polițiștii de prevenire bihoreni au implicat copiii de la trei instituții de învățământ orădene, respectiv de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, de la Liceul Greco- Catolic „Iuliu Maniu” și de la Școala Gimnazială nr.11, într-un concurs de eseuri și desene cu tema „De ce pleacă de acasă unii copii?”, care s-a defășurat pe parcursul lunii mai a.c..

Astfel, elevii celor trei școli participante au creat 51 de lucrări artistice, constând în eseuri, desene, compuneri și colaje foto, prin intermediul cărora și-au transpus, cu talent, opiniile referitoare la motivele care i-ar determina pe minori să plece de acasă (anexăm foto).

Concursul a fost foarte atractiv pentru elevi, care au demonstrat, prin intermediul creațiilor lor, că au acumulat informaţiile transmise pe parcursul anului de polițiștii de prevenire bihoreni.

Prezentăm în continuare, crâmpeie din creațiile copiilor pe tema dată de polițiștii de prevenire bihoreni:

„Pe lângă frică sau furie, sentimentele de eșec sau de iubire neîmpărtășită pot determina copiii să plece de acasă. Principalul motiv pentru care adolescenții fug de acasă este faptul că nu au învățat abilitățile pentru rezolvarea problemelor. Fuga este o soluție, dar de moment. Copiii fug pentru că nu vor să înfrunte ceva. Decizia de a pleca de acasă creează impresia că rezolvă problemele imediate și urgente, dar de fapt ei își pun viața în pericol.”

Yasmine O., Colegiul Național „Iosif Vulcan”;

„Societatea în care trăim noi, nu este deloc sigură, și nici prietenoasă, iar acest fapt este puțin probabil să se schimbe în viitor. Tot ce putem face noi, este să devenim mai responsabili, pentru că cel mai frumos lucru din viața unui părinte poate dispărea ușor. O vină aparține într-adevăr și unor părinți, care nu-și dedică timpul propiilor copii, care nu au nici o vină că s-au născut într-un asemenea mediu.”

„Toți copiii merită părinți, dar nu toți părinții merită copii.”

N. Rareș, Colegiul Național „Iosif Vulcan”;

„Există mai multe motive pentru care un copil pleacă de acasă. De exemplu poate acesta trăiește într-o casă abuzivă, este influențat de prieteni, dorește să fugă cu persoana iubită, este jignit constant de către colegii de la școală sau trăiește în zone unde nu își poate îndeplini visurile, așa că decide să plece într-un loc cu mai multe oportunități. În orice caz noi ar trebui să încercăm să îi ajutăm pe acești copii pentru a-i preveni să își părăsească casa.”

„De ce fug copiii de acasă?. Cele patru motive la care m-am gândit sunt: un grup de prieteni neadecvat, un iubit/iubită nepotrivit/ă, sentimentul de neacceptare pe care copiii pot sa îl simtă și locuirea într-un mediu toxic”

Alisia D., Colegiul Național „Iosif Vulcan”;

„Certurile cu părinții stau de obicei la dispariția copiilor. Părinții care au început să devină stricți cu adolescenții în devenire sunt cauza urmărilor întunecate. Mulți părinți cred că adolescentul trebuie să fie exemplar și uită de schimbările comportamentale ale acestora.”

Antonia P., Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”;

„Copiii fug de acasă din diferite motive. Cel mai simplu e să spunem că ei fug de probleme cărora nu le pot face față. Ele pot fi cauzate de mediul familial, școlar sau din cauza anturajelor cu influență negativă asupra copilului în cauză. Câteodată se întâmplă ca mai multe din aceste motive să se întâlnească și abia atunci copilul va încerca să scape.”

Maia T., Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”;

De asemenea, joi, 25 mai, începand cu ora 12.00, la Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu” din municipiul Oradea, a avut loc o activitate cu elevii de gimnaziu ai acestei instituții de învățământ, pe teme de prevenire a victimizării acasă, la școală și pe stradă, sub sloganul „Copilărie în siguranță”  .

Tematica prezentată a fost axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii şi luarea măsurilor de prevenire adecvate, pentru a evita victimizarea, pe importanţa conduitei preventive, dar și pe importanța implicării în activităţi preventive alături de poliţişti.

În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni i-au premiat pe elevii acestei unități școlare, care au fost implicați în concursul de desene și eseuri cu tema „De ce pleacă de acasă unii copii?”, organizat de polițiștii de prevenire, în cursul lunii mai a.c..

Distribuie informația
Alte știri