Ziua internaţională a munţilor, marcată pe 11 decembrie. Vezi care este tema din acest an

Foto: Silviu Corbu

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane, relatează Agerpres.

Pentru anul 2023, tema propusă este „Restabilirea ecosistemelor montane”, potrivit http://www.un.org. care urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la relevanţa ecosistemelor montane şi găsirea celor mai bune practici şi investiţii care să construiască rezilienţa, să reducă vulnerabilitatea şi să crească capacitatea munţilor de a se adapta la ameninţările zilnice şi la evenimentele climatice extreme.

Distribuie informația
Alte știri