Ziua Internațională a Romilor celebrată la Oradea

Ziua Internațională a Romilor, 8 aprilie, a fost celebrată vineri după amiaza la sediul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării Oradea (IRISPC), în cadrul programului Jean Monnet – COMXEN, cu scopul conștientizării publicului asupra culturii și civilizației Roma.

Evenimentul a fost organizat de studenții de la programul de master Politici Publice Europene (PPE), studenții și profesorii Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării, lector univ. dr. Irina Pop și dr. Cristina Pușcaș, în parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea și ONG-urile orădene.

În deschidere au luat cuvântul prof. univ. dr. Lia Pop, prodecan conf. univ. dr. Constantin Vasile Toca și consilierul primarului Municipiului Oradea, Călin Corpaș.

Masteranzii de la PPE, Maria Pașcalău, Ioana Bătrâna, Aron Gordan și Raluca Oanea, au prezentat aspecte ale istoriei, vieții și problemelor comunității rome în format PowerPoint, selecționate din lucrările lor din cadrul cursului „Romii și Xenofobia”.

„În momentul în care înțelegem nuanțele, culorile, lucruruile specifice acestei culturi, ca și mine, cred că și voi veți ajunge să îndrăgiți această cultură. Putem învăța de la ei bucurie, reziliență și să ne bucurăm de viață”, ne-a declarat Cristina Minculescu, reprezentant al Centrului Creștin Betania.

Au luat cuvântul și Cătălina Stoica, reprezentantă a comunității roma, Daniela Tutos, director la Școala Primară Creștină ProRoma din Tinca și conf. univ. dr. Florin Ardelean.

În cadrul evenimentului au avut loc și momente artistice. Actrița Anda Tămășanu de la Teatrul Regina Maria din Oradea a recitat imnul romilor în limba română, a fost organizată o mini-expoziție de fotografii care ilustrează viața romilor de lângă noi, realizate de fotograful Remus Toderici și o mini-expoziție de carte, care invită la o lectură despre romi.

Diana Mădălina Cristea, Jurnalism, anul II

Distribuie informația
Alte știri