Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Processed with VSCO with a4 preset

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial începând din anul 2006 şi a fost iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA). În timp, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea Zilei mondiale a păsărilor migratoare să fie organizate de două ori pe an, în a doua sâmbătă din lunile mai şi octombrie.

Potrivit www.worldmigratorybirdday.org, tema aleasă pentru 2019 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare este „Protejaţi păsările: fiţi soluţia pentru poluarea cu plastic!” („Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution!”) şi scoate în evidenţă impactul poluării cu plastic asupra păsărilor migratoare şi habitatelor lor.

În mesajul său de Ziua mondială a păsărilor migratoare, secretarul general al ONU, António Guterres, a arătat: „Păsările migratoare conectează oamenii, ecosistemele şi naţiunile. Ele sunt simboluri ale păcii şi ale unei planete interconectate. Călătoriile lor epice inspiră oameni de toate vârstele, pe tot globul. Ziua mondială a păsărilor migratoare reprezintă o oportunitate de a sărbători marea minune naturală a migraţiei păsărilor – dar şi de a reaminti că aceste modele şi ecosisteme din întreaga lume sunt ameninţate de schimbările climatice. Îndemn guvernele şi oamenii de pretutindeni să ia măsuri concertate de conservare care să contribuie la asigurarea supravieţuirii păsărilor – şi a noastră”, potrivit agerpres.ro.

Distribuie informația
Alte știri