Ziua Mondială a Şahului. De-a lungul timpului Bihorul a dat câțiva jucători valoroși

Foto: Maria Ursente

Şahul, considerat şi “sportul minţii”, poate fi definit ca fiind o competiţie între piesele albe şi cele negre, care se bat utilizând strategii şi făcând apel la iniţiativă. E un “război” pe 64 de pătrate cu 32 piese (16 negre şi 16 albe), unde cel mai puternic învinge. “Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”, definea, spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, acest joc al minţii, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german.

În România, Campionatul Naţional de Şah a debutat în anul 1926, la Sibiu. Primele trei ediţii au fost dominate de Alexandru Tyroler (1891-1973), pentru ca în 1930, titlul de campion naţional să îi revină lui Janos Balogh. Competiţia s-a ţinut cu regularitate, anual, de abia începând cu 1946. Campionatul Naţional de Şah destinat femeilor a debutat în 1936, la Bucureşti, cu victoria Rodicăi Manolescu.

Tot astăzi, Federația Română de Șah aniversează 99 de ani de existență. Condusă, începând de anul trecut, de către cunoscutul antreprenor Vlad Ardeleanu și având suportul Fundației Superbet, Federația a reușit, într-un timp scurt, să aducă în România 2 dintre cei mai puternici antrenori ai lumii și își propune atât ca în această decadă să obțină medalii continentale și inter-continentale cu selecționatele tricolore, cât și să transforme șahul de masă într-unul dintre cele mai populare trei sporturi din țara noastră, din perspectiva numărului de jucători legitimați.

De-a lungul timpului Bihorul a dat câțiva jucători valoroși, campioni la nivel național dar și medaliați la Europene. Este vorba despre Mihai Şuta, Dan Mihai Carțiș, Mircea Pavlov, Dan Raț, gemenii Maria și Tudor Ursente, Robert Hajbok, Alexandru Stanciu, Tyukodi Petra, Alexandru Palîi si Christopher Bui.

În 2018, Oradea a devenit capitala europeană a șahului juvenil! Urbea de pe Crișul Repede a găzduit, în premieră, Campionalul European de Șah Rapid și Blitz (șah fulger) dedicat juniorilor cu vârste de până la 18 ani, unde a participat și cel mai tânar mare maestru român din istorie, Bogdan Deac (16 ani), care, în iunie 2016, a deținut și titlul de cel mai tânăr mare maestru al lumii.

În iunie 2021, la pensiunea Allegria din Baile 1 Mai, a avut loc un simultan cu cel mai bun șahist român din toate timpurile, Dieter Nisipeanu. Era atunci jucătorul numărul 1 din echipa olimpică a Germaniei, câștigând Supercupa acestei țări. Din mai anul acesta, Dieter Nisipeanu joacă din nou pentru România la cele mai importante turnee de șah din lume.

În anul 2022, Oradea a revenit în elita șahului românesc, grație a două mari turnee, organizate în luna septembrie: Memorialul „Dan A. Mihai Carțiș” și Superliga de Șah (Campionatul Național pe echipe masculine și feminine ale României și cea mai importantă competiție șahistică inter-cluburi din țara noastră). Turneul a beneficiat de o transmisie LIVE zilnică (de aproximativ 5 ore) pe Facebook, Youtube și Twitch, dar și de un studio dedicat atât comentariilor în timp real cât și interviurilor de la finalul partidelor. Gazde au fost orădeanca Maria Ursente, maestră FIDE și Andrada Popa, conducătorul delegației CSU ASE București, câștigătoarea competiției.

Echipa oradeaindirect.ro

Distribuie informația
Alte știri