Ziua Mondială a TEATRULUI, 27 martie. Care este MESAJUL scenei în 2019

Ziua Mondială a Teatrului se sărbătoreşte din 1962, la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru, în centrele acestuia, dar şi în teatrele din lume partenere, ca şi în instituţiile de învăţământ artistic.

Data de 27 martie a fost aleasă pentru a marca importanţa teatrului ca formă de artă şi pentru a atrage atenţia guvernelor, politicienilor şi instituţiilor care nu au realizat potenţialul de creştere economică pe care îl are acest domeniu. În fiecare an, Institutul Internaţional de Teatru invită o personalitate sau mai multe să redacteze un mesaj care să fie citit în toate instituţiile partenere, potrivit gandul.info.

Primele mesaje dedicate Zilei Teatrului au fost scrise de Jean Cocteau, în 1962, şi de Arthur Miller, în 1963. În 1976, cel invitat să scrie mesajul a fost Eugene Ionesco, iar, în 1977, Radu Beligan.
Mesajul Internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului, generat de Institutul Internaţional de Teatru, este conceput, în 2019, de Carlos Celdrán, regizor din Havana, Cuba, şi vorbeşte despre „o călătorie prin imaginarul poporului tău”, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Carlos Celdrán este regizor, dramaturg şi profesor universitar cu o activitate premiată şi apreciată. Trăieşte şi lucrează în Havana, Cuba, şi îşi prezintă opera în lumea întreagă. În mesajul său, Carlos Celdrán spune: “Teatrul este o patrie în sine, un imens teritoriu ce cuprinde lumea toată… Publicul este acolo unde exişti tu…Călătoria ta este către clipă, către moment, către întâlnirea irepetabilă cu cei asemenea ţie. Călătoria ta este către ei, către inima lor, către subiectivitatea lor. Călătoreşti prin ei, prin emoţiile lor, prin amintirile lor pe care tu le trezeşti şi le pui în mişcare. Călătoria ta e vertiginoasă, nimeni n-o poate măsura sau reduce la tăcere. La fel cum nimeni nu o va recunoaşte la justa valoare. E o călătorie prin imaginarul poporului tău, o sămânţă plantată în pământul cel mai îndepărtat: conştiinţa civică, etică şi umană a spectatorilor tăi”.

Distribuie informația
Alte știri