Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer

La 21 septembrie, este marcată, pentru a opta oară (începând cu 2012), Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer, lansată de Federaţia Internaţională pentru Alzheimer. Campania internaţională care se desfăşoară pe parcursul întregii luni septembrie, pornind de la tendinţa de creştere a numărului persoanelor afectate de boală, este concentrată în acest an pe creşterea gradului de conştientizare şi informare corectă despre Alzheimer şi demenţă pentru a opri o atitudine nepotrivită faţă de aceste persoane care se află în suferinţă.

În peste 100 de ţări se desfăşoară conferinţe, cursuri de informare, emisiuni radio şi de televiziune, publicarea în reviste a diverselor materiale informative, concerte, întâlniri publice, acţiuni caritabile, organizate de către organizaţii guvernamentale sau non-guvernamentale, instituţii şi asociaţii axate pe această problemă de sănătate publică. Impactul campaniei din septembrie este în creştere, dar stigmatizarea şi dezinformarea rămân o problemă globală, potrivit www.worldalzmonth.org, conform agerpres.ro.

Marcarea la nivel mondial a unei zile consacrate maladiei Alzheimer, a fost lansată de către Federaţia Internaţională pentru Alzheimer, în 1992, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). ADI, fondată în 1984, cuprinde 90 de asociaţii axate pe Alzheimer şi demenţă din întreaga lume. Misiunea ADI este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu demenţă şi a familiilor acestora din întreaga lume. Începând cu 2009, ADI a publicat anual rapoarte mondiale privind Alzheimer, fiind primele recenzii globale complete asupra demenţei. Aceste rapoarte au făcut recomandări cheie care continuă să ofere un cadru global pentru acţiuni internaţionale în ceea ce priveşte demenţa.

Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă, afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.). Nu există până în prezent perspectiva unei vindecări, boala fiind progresivă şi ireversibilă. O persoană afectată de boala Alzheimer trăieşte în medie 8-10 ani de la apariţia primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze provocatoare de moarte. AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Ionela Gavril, editor online: Daniela Juncu)

Foto: shutterstock.com

Distribuie informația
Alte știri