Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri de 9 martie

Pe 9 martie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți pe Sfinții 40 de Mucenici. Aceștia erau soldați creștini în Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, pe vremea împăratului Licinus (308-324), un aprig prigonitor al creștinilor. Au refuzat să se închine la idoli și au mărturisit credința lor în Hristos, fapt ce a nemulțumit guvernatorul de atunci, Agricola care a dat ordin să fie întemnițați și supuși la chinuri groaznice. În cele din urmă, soldații creștini sunt condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Tradiția creștină spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Vinul reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine că măcar să guște vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an.

Tot pe 9 martie, gospodinele se întrec în delicioasele preparate din aluat cu forma cifrei opt, fierti în apa îndulcită cu miere și cu adaos de miez de nucă, care poartă numele de mucenici.

Foto: stirileprotv.ro

Distribuie informația
Alte știri