Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită de sute de orădeni

Primarul Florin Birta, alături de viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș, precum și secretarul general al municipiului, Eugenia Borbei, au participat astăzi, 24 ianuarie, la manifestările prilejuite de aniversarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestările au avut loc la Statuia Regelui Ferdinand Întregitorul din Piața Unirii și au fost organizate de Prefectura Județului Bihor și Garnizoana Oradea, în colaborare cu Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Ziua de 24 ianuarie 1859 este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre naționale, când Moldova s-a unit cu Țara Românească într-un stat unitar, acesta fiind idealul generației pașoptiste. Noul domnitor ales Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, a pus în aplicare o agendă liberală și a generat reforme importante precum: instaurarea unui nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.

Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României și a continuat cu o slujbă Te Deum, oficiată de preotul capelan al Penitenciarului Oradea.

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a transmis apoi mesajul prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, cu ocazia manifestărilor prilejuite de  aniversarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În continuare, prof. univ. dr. în istorie Gabriel Moisa a trecut în revistă contextul istoric, semnificația momentului de la 24 ianuarie 1859, dar și meritele de necontestat ale unei generații politice de excepție.

„După revoluția de la 1848 și în zilele acestei revoluții s-a creat o platformă extrem de solidă, pentru ceea ce se va întâmpla un deceniu mai târziu. La acel moment nu se știa cu exactitate care va fi traseul statelor românești din acest areal. Elementul declanșator al momentului 24 ianuarie 1859 a fost indiscutabil declanșarea războiului din Crimeea în 1853, un război care a izbucnit datorită pretențiilor de extindere a Rusiei vizavi de această parte a Europei”, a spus prof. univ. dr. în istorie Gabriel Moisa.

În continuare a urmat un frumos recital de cântece patriotice, susținut de artista Antonela Ferche Buțiu, după care a avut loc festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori.

Primarul Florin Birta împreună cu viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș și cu secretarul general al municipiului, Eugenia Borbei, au depus în numele Primăriei Oradea o coroană de flori la Statuia Regelui Ferdinand I.

Festivitățile s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, onorul muzicii militare și „Hora Unirii”, în care s-au prins mai mulți participanți la ceremonie.

La mulţi ani România, la mulţi ani românilor de pretutindeni!

Distribuie informația
Alte știri