Bilantul pestei porcine in Bihor. Sute de animale ucise

Mutinka / Pixabay

150 de animale au fost ucise in Bihor de la debutul pestei porcine a anutat ministrul Agriculturii care a facut un bilant provizoriu pentru toata tara.

Virusul pestei porcine africane este activ în opt judeţe, dar cel mai puternic afectat este Tulcea, cu 57 de localităţi şi 465 de focare, judeţ în care au fost ucişi preventiv 9.875 de porci din gospodăriile populaţiei.In Bihor sunt 8 localităţi afectate, 21 de focare şi 150 de animale ucise.

„Le spun tuturor cetăţenilor din România că suntem în stare să producem urgent pentru a înlocui pierderile acestea după ce trece acest foc şi reuşim să dezinfectăm zona şi să o punem sub control. Nu putem să-i lăsăm pe români fără porci şi nici nu-i vom lăsa, iar în această perioadă îi despăgubim”, a susţinut Petre Daea, conform Agerpres.

El a subliniat că suma de bani pe care o vor primi oamenii afectaţi de uciderea porcilor este calculată în funcţie de preţul pieţei, prin înmulţirea greutăţii cu 6,12 lei pe kilogram, ajungând astfel la 6 milioane – 8 milioane de lei pe fiecare animal, în funcţie de greutate.

„Fiecare gospodărie va fi despăgubită în funcţie de situaţia concretă şi de documentele care se întocmesc pe fiecare caz în parte”, a dat asigurări ministrul Agriculturii.