Ziua Orașului Oradea – start pentru 100 de proiecte de investiţii care vor marca Centenarul Unirii

????????????????????????????????????

În deschiderea ședinței festive a Consiliului Local, după un moment solemn constând în intonarea Imnului Național al României, primarul Ilie Bolojan a mulțumit tuturor celor prezenți la această sărbătoare, după care a vorbit despre semnificația pentru orădeni a celor două evenimente: 12 octombrie 1918 și 12 octombrie 1944, dar și despre modul în care generația actuală poate contribui la marcarea evenimentelor istorice.

”Pentru noi cei de azi, această zi este în primul rând o zi a recunoștinței pentru cei care au contribuit ca România Mare să arate așa cum este astăzi. E important cum ne manifestăm noi această recunoștință. Astfel, Primăria Oradea dorește ca în următorii doi ani de zile, începând de astăzi, să onoreze centenarul Marii Uniri, pentru că unirea nu înseamnă doar 1 Decembrie 1918, ci înseamnă mai multe lucruri: înseamnă 27 martie – unirea Basarabiei cu România, dată pe care o vom marca și la Oradea, înseamnă 12 octombrie – sărbătoarea orașului nostru, înseamnă 28 noiembrie – dată la care anul viitor sărbătorim centenarul unirii Bucovinei cu România, înseamnă 1 Decembrie 2018 – Centenarul Marii Unirii și sigur 20 aprilie 2019 – când se vor împlini 100 de ani de administrație românească la Oradea. Ne propunem să marcăm aceste date prin dezbateri de substanță.

O altă formă de respect este să amplasăm în orașul Oradea monumente ale Marii Unirii. De-a lungul acestor ani s-au amplasat două monumente. Este vorba de Statuia Aurel Lazăr la capătul străzii cu același nume și de statuia Reginei Maria în fața teatrului. Dar cred că se cuvine să urmărim amplasarea a încă 3-4 statui care țin de acest moment istoric. Îi mulțumesc episcopului Virgil Bercea pentru că a fost de acord ca în perimetrul Catedralei Sf. Nicolae și a Liceului Iuliu Maniu, să amplasăm statuia lui Iuliu Maniu. La data de 24 noiembrie anul acesta, vom amplasa în Parcul Brătianu ansamblu statuar Ionel Brătianu și vă invit de pe acum la aceast eveniment. De asemenea, s-ar cuveni să avem o statuie a Regelui Ferdinand, pentru că la 23 mai 2019 se împlinesc 100 de ani de când suveranii României au vizitat Oradea. Nu în ultimul rând, să închidem Piața Unirii cu cele două statui ale ierarhilor ortodocşi și greco-catoloci: episcopul Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, în fața celor două biserici, care să marcheze faptul că în ziua de Paști, la 20 aprilie 1919, în numele comunității românești de la acea vreme, cei doi ierarhi au condus reprezentarea orașului.

Totodată, ne propunem să susținem publicarea de documente legate de acele evenimente. În colaborare cu profesorii de istorie din Oradea lucrăm la un manual de istorie a Oradiei, pe care ne propunem să îl susținem ca materie opțională la clasa a VII-a, astfel încât toți copiii din Oradea să cunoască istoria acestui oraș și să poată fi viitori ambasadori ai orașului lor. Vom susține și tipărirea unei monografii a județului Bihor de către istoricii de la Universitatea Oradea. Dar cel mai important lucru este ceea ce facem noi, generația actuală pentru a contribui la marcarea acestui moment. Primăria Oradea și-a propus să sărbătorească prin 100 de proiecte de investiții, de la Podul Centenarului, care are și un nume simbolic, la drumuri, la poduri, la parcuri, la spitale, la pasaje, la reabilitări de școli, care toate să fie aportul actualei generații la ceea ce a însemnat Marea Unire ”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Distribuie informația
Alte știri