Alianța Renașterea Națională propune soluții pentru evitarea incendiilor în spitale

Foto: dw.com

Acum câteva zile a fost încă un incendiu, la Spitalul Județean Suceava. Peste 300 de pacienți din care 100 de copii și 57 de nou născuți au fost evacuați de urgență.În luna octombrie 2021, IGSU a emis un ordin potrivit căreia pompierii vor verifica, din trei în trei ore pe timpul zilei, secțiile ATI ale spitalelor pentru a verifica instalațiile electrice şi dacă spațiile sunt aerisite în mod corespunzător.

Opinia noastră este că soluția aleasă este una provizorie care nu rezolvă problemele din sistemul sanitar.Considerăm necesare luarea următoarelor măsuri:
1. Alocarea de fonduri pentru verificarea şi refacerea instalațiilor electrice şi cu prioritate se va începe cu spitalele construite în anii de până în 1989, deoarece din proiectare unele instalații electrice sunt subdimensionate. Azi, aparatura medicală tot mai performantă consumă mai multă energie, iar în multe spitale rețeaua cedează.
2. În foarte multe spitale sau montat cele mai ieftine şi slabe prize și panouri electrice iar la o suprasolicitare, se încălzesc, se topesc şi cedează.
3. Acordarea unei importanțe deosebite mentenanței sistemelor electrice şi de ventilație.Din păcate, datorită subfinanțării sistemului medical nu există fonduri pentru reparații şi întreținere.Incendiile din secțiile ATI nu au sensibilizat guvernanții pentru a aloca fonduri suficiente pentru eliminarea acestor riscuri.

Există spitale care prin bunăvoința unor donatori, au dotat secții întregi cu televizor şi aer condiționat în fiecare cameră. Acțiunea este salutară, dar calculul energetic se schimbă, iar urmările pot fi catastrofale.

Ing. Szűcs Tiberiu – expert evaluator în securitate şi sănătate în muncă, președinte executiv ARN Bihor.

Distribuie informația
Alte știri