„Binele se face în liniște!” Asociația Caritas Eparhial Oradea a răspuns afirmativ solicitării de a oferi ajutor

Realitatea semenilor noștri ucraineni este în continuare zdruncinată nu doar de climatul actual de război, ci și de insuficiența resurselor de bază de care au atât de multă nevoie oamenii care fug din calea terorii pentru a supraviețui.

O astfel de situație întâlnim în localitatea Apșa de Jos, din Ucraina, unde oamenii ajung, cu sutele, obosiți, flămânzi, speriați și deznădăjduiți. Doar în cursul zilei de vineri, 25.03.2022, au trecut pragul Parohiei Greco-Catolice „Sfântul Ierarh Nicolae” peste 300 de persoane, iar în dimineața zile de 28.03.2022 au ajuns alte 250 de persoane care au nevoie de alinare, sprijin și liniște, dar, mai ales, de hrană și îmbrăcăminte.

Asociația Caritas Eparhial Oradea a răspuns afirmativ solicitării de a oferi ajutor.

Astfel, am trimis sâmbătă, 25 martie a.c., 2 tone de produse alimentare, articole de igienă și alte produse (Ulei, Făină albă, Zahăr, Orez, Paste, Dulciuri, Conserve, Lapte, Scutece copii, Șervețele umede, Șervețele nazale, Absorbante, Rechizite, Periuțe de dinți, Pastă de dinți, Hârtie igienică, Săpun lichid, Șampon, Gel de duș, Role hârtie) în Apșa de Jos, Ucraina.

Produsele donate au fost strânse de asociația noastră prin colecta inițiată de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea pe perioada a trei săptămâni. Au răspuns apelului Parohia Greco-Catolică Beliu, jud. Arad, Parohia Greco-Catolică Plopiș, jud. Sălaj, Parohia Greco-Catolică ”Sfânta Treime” din Oradea, Parohia Greco-Catolică Sântandrei, Parohia Greco-Catolică Holod, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” și Clasele Step by Step de la Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” și mulți alți binevoitori, persoane fizice din Oradea. O parte din produsele trimise au fost donate și de Congregația Surorilor Misionare ale Patimilor lui Isus, din Oradea, prin sora Cezarina.

Cele două tone de produse au fost transportate, gratuit, de domnul Gheorghe Scorțe, de la Casa de tip familial ”Margherita” din Telechiu, ajutat fiind de seminariștii de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ”Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea.

Zeci de voluntari au fost prezenți la primirea donațiilor, precum și la ambalarea lor pe categorii, în cutii de carton puse la dispoziție gratuit, în vederea transportării, de firma SC VPK PACKGING SRL.

Cele 6 tone de alimente primite până acum de părintele paroh Țuțuraș Daniel-Olimpiu pentru a acoperi nevoile urgente de hrană ale celor care ajung aici au fost completate de cele 2 tone trimise de Asociația Caritas Eparhia Oradea.

Aceste cifre se dovedesc a fi mici în raport cu cei 5.000 de oameni care au ajuns în această zonă în cursul ultimelor 24 de ore, conform cuvintelor primarului din localitate.

Cantitativ însă, nevoile de alimente și îmbrăcăminte cresc direct proporțional cu cei care ajung aici, iar preotul paroh Țuțuraș Daniel-Olimpiu ne mărturisește că „se uită cu groază la depozit, pentru că nu mai are ce să le dea și oamenii vin foarte speriați, se bucură de un litru de ulei sau un kg de zahăr pe care le văd în depozit și își oferă ajutorul, spunând că lucrează pe gratis, numai ca să aibă ceva de lucru”.

Cei mai mulți dintre cei sosiți rămân acolo, așteaptă să vadă cum va decurge mersul lucrurilor, mărturisind, triști și debusolați: „Părinte, nu avem unde să ne ducem! Părinții ne sunt rămași la Irpin!” Localitatea Irpin este un oraș-satelit al Kiev-ului, unde se fabrică avioanele Antonov, aici fiind una dintre cele mai mari fabrici din acest domeniu din Ucraina. O parte dintre locuitorii acestui oraș au ajuns în Cernăuți, o altă parte a ajuns la Apșa de Jos și, cu sufletele frânte, mărturisesc preotului paroh că au văzut rachete care au căzut la 500 de metri de ei, că au fugit din zonă doar cu hainele de pe ei, în timp ce mergeau, inițial, spre serviciu, în data de 24.02.2022, când a izbucnit războiul. Ulterior, nici măcar temelia caselor nu a mai rămas, fiind acolo acum un pustiu dezolant, în care nu mai este nici o urmă de viață.

„Binele se face în liniște!”, zice o vorbă… însă când vrei să faci binele, deși în localitate nu mai sunt persoane adulte tinere care să poată ajuta, când se doarme doar câte 2-3 ore pe noapte în ultimele 2 săptămâni, când localitatea a atins deja un grad de suprapopulare (persoanele care vin aici fiind cazate la diverse familii, în clădirea grădiniței și cea a școlii), atunci binele cere ajutor!

Ajutor pentru cei care au cerul liber drept adăpost, ajutor pentru cei care au lăsat propriile vieți în locuri care acum sunt nimicite și care au nevoie de sprijin urgent pentru a putea să regăsească, în ei înșiși, puterea de a-și rescrie poveștile de viață!

Stă în puterea noastră să înfăptuim binele!

Puținul nostru pe care îl putem oferi înseamnă nu doar hrană și îmbrăcăminte, ci și speranța și curajul de a porni la un nou drum în viață, pentru a reconstrui o lume mai bună în care copiii separați acum de tată sau de bunici și care simt suferința mamelor vor deveni, cu siguranță, protagoniști în bine pentru semenii lor, atunci când vor fi adulți!

Colecta continuă. Vă așteptăm, de luni până vineri, între orele 15-17 pe strada Ioan Cantacuzino nr.56!

Distribuie informația
Alte știri