Caravana „România 2019” ajunge la Oradea. Vezi cum e prezentat municipiul și judeţul Bihor

Emisiunea „România 2019”, realizată de Cozmin Gușă, ajunge sâmbătă la Oradea, după ce a poposit în alte două orașe din vestul țării: Timișoara și Arad. Emisiunea începe la ora 20,30 la Realitatea TV poate fi văzută și online http://webtv.realitatea.net/live.

„Bihorul este judeţul din care provin mai multe personalităţi recunoscute în întreaga ţară, dar şi peste hotare. Aici s-au născut medici, sportivi, artişti, oameni de cultură… români care au scris istorie.

Comuna Tinca este localitatea natală a actualului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer. Fost practicant al sportului tradiţional japonez, Vizer conduce forul internaţional din 2007. Marius Vizer nu este singurul om de sport care provine din judeţul Bihor. Tot aici s-a născut şi fostul fotbalist Mihai Neşu. Poreclit „bichonul”, Mihăiţă Neşu a debutat la cea mai titrată echipă din campionatul intern, Steaua Bucureşti. Evoluţile sale i-au adus opt selecţii la ,,naţională” şi transferul în Olanda, la FC Utrecht. A fost titular încă din primul sezon şi a primit distincţia de ,,cel mai bun fundaş stânga al campionatului olandez”.

Cariera lui Neşu s-a întrerupt mult prea devreme, în 2011, din cauza unei accidentări grave la coloană, însă fostul sportiv s-a dovedit un luptător, iar eforturile sale de recuperare i-au adus rezultate încurajatoare. Mai mult, Neşu a înfiinţat o fundaţie prin care încearcă să ajute copiii români cu dizabilităţi. Alţi fotbalişti de marcă s-au născut în Bihor, printre care Cosmin Bărcăuan, fost dinamovist retras din activitate, şi Claudiu Keşeru, care a jucat, în trecut, la rivala Steaua Bucureşti.

În Oradea, oraşul reşedinţă de judeţ, trăieste şi Emerich Jenei, fost selecţioner al naţionalei şi antrenor al lotului Steaua Bucureşti care a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni.

AG Weinberger, promotor al bluesului american, s-a născut în Oradea. El a pus bazele primei formaţii de blues din România. În 1997, muzicianul a primit un mesaj de mulţumire semnat de preşedintele Statelor Unite de la acea vreme, Bill Clinton, după ce AG Wienberger a cântat în Piaţa Universităţii, cu ocazia vizitei liderului american în ţara noastră.

Emanoil Gojdu, avocatul ardelean care şi-a lăsat moştenire întreaga avere pentru a acorda burse studenţilor români şi pentru ajutorarea preoţilor, s-a născut în Oradea, atunci când era parte a Imperiului Habsburgic. Printre cei sprijiniţi de Fundaţia Gojdu s-au numărat: Traian Vuia, Octavian Goga şi Victor Babeş.

Bihor este un judeţ plin de istorie. Aici există peste 430 de monumente de patrimoniu, dintre care 170 de situri şi monumente arheologice, precum şi zeci de ansambluri arhitecturale şi case memoriale. Are 40 de trasee turistice montane şi este judeţul cu cele mai multe peşteri. În Bihor regăsim cea mai adâncă peşteră, cea mai lungă şi cea mai adâncă peşteră scufundată, precum şi cea mai mare cascadă subterană. Tot aici poate fi vizitată şi Peştera Urşilor, cea mai mare cavernă amenajată din ţară.

Judeţul este o destinaţie potrivită pentru cei care preferă staţiunile balneare. În Bihor pot alege dintre Băile Felix şi Băile 1 mai. Pentru turiştii care ajung aici, Oradea are o mulţime de atracţii. Cetatea, Palatul Vulturul Negru, Turnul Primăriei sau Biserica cu Lună se numără printre cele mai importante locuri de vizitat”.


Foto: realitatea.net


Distribuie informația
Alte știri