Consolidarea relațiilor internaționale ale Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal

Foto: facebook/ MTC

Managerul Muzeului Ţării Crişurilor (MTC) Oradea, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, a participat, în perioada 4 – 14 iulie, la un turneu de internaţionalizare a instituţiei muzeale în Republica Moldova, Albania şi Muntenegru, unde a încheiat şase parteneriate strategice şi de colaborare cu instituţii importante din domeniul cultural.

Potrivit unui comunicat al MTC, scopul esenţial al acestor parteneriate este promovarea şi conservarea patrimoniului cultural material şi imaterial, precum şi a patrimoniului natural. De asemenea, se urmăreşte schimbul de experienţă şi dezvoltarea de proiecte comune, inclusiv în domeniul cercetării academice.

Astfel, a fost semnat un parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, condus de Petru Vicol, context în care MTC va itinera în octombrie 2023 o expoziţie cu obiecte din patrimoniul său la acest muzeu din Chişinău, urmând ca în luna aprilie 2024 complexul muzeal bihorean să găzduiască o expoziţie temporară a instituţiei muzeale partenere.

Secţia de Ştiinţe ale Naturii a MTC va beneficia de un parteneriat de colaborare cu Facultatea de Biologie şi Geoştiinţe, condusă de conf. univ. dr. Vitalie Sochircă, cu scopul de a dezvolta proiecte comune şi de a împărtăşi expertiză ştiinţifică şi academică.

Fundaţia „Harriet Martineau” din Tirana, din cadrul Comunităţii aromânilor din Albania, a devenit un partener important al muzeului orădean, promovând astfel schimbul cultural între cele două comunităţi.

Parteneriatul cu Institutul de Studii Politice, Istorie şi Arheologie din Tirana, Albania, condus de Afrim Krasniqi, va contribui la dezvoltarea cercetării academice şi la consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv prin organizarea la sediul institutului a unei expoziţii temporare de arheologie, cu piese din patrimoniul instituţiei muzeale orădene.

Un alt partener strategic va fi Muzeul Etnografic din Kavajë, Albania, cu scopul promovării şi conservării patrimoniului cultural, într-un efort comun ce cuprinde inclusiv itinerarea unei expoziţii temporare etnografice de promovare a patrimoniului bihorean la sediul partenerului din Albania.

Nu în cele din urmă, relaţiile stabilite cu Universitatea Muntenegrului din Podgoriţa vizează dezvoltarea colaborărilor ştiinţifice şi academice.

„Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal este dedicat consolidării relaţiilor internaţionale şi promovării dialogului cultural. Prin aceste parteneriate ne angajăm să aducem beneficii comune, valorificând diversitatea culturală şi îmbogăţind cunoaşterea reciprocă. Avem încredere că prin diplomaţia culturală vom continua să construim legături puternice şi să creăm o lume mai interconectată şi mai tolerantă”, se arată în comunicatul MTC. 

Distribuie informația
Alte știri