Cum a ajuns turneul de șah rapid de la Oradea unul dintre cele mai apreciate din România? Un om de afaceri din oraș își investește banii în sportul minții

Pasionat de șah încă din copilărie, un om de afaceri din Oradea a devenit, în ultimii ani, principalul susținător al sportului minții din Bihor.

Dan Carțiș a crescut într-o familie de șahiști, a fost legitimat încă de la vârstă de 5 ani și nu a abandonat niciodată legătura cu sportul despre care spune acum că i-a influențat modul de gândire, l-a ajutat în viață și în afacerea pe care a dezvoltat-o, Electrofor, o societate cu o vastă experiență în domeniul instalațiilor electrice.

În trecut, a sprijinit voleiul pe plajă. A început să investească în șah în urmă cu 6 ani după ce a participat la o competiție în Cetatea Oradea și a fost impresionat de numărul mare de tineri participanți, a finanțat mai multe turnee și este principalul sponsor al celei mai importante întreceri de șah rapid din România, Memorialul Cartis Dan A. Mihai, care poartă numele tatălui său.

„Când am început eu să joc șah, în Bihor existau atât de multe echipe, încât se organiza și un campionat județean, spune cu nostalgie Dan Carțiș. Meciurile cele mai tari aveau loc între echipele marilor fabrici din Oradea: Solidaritatea, Voința sau CET ori ale clubului Crișul, dar și asociațiile nevăzătorilor și surdo-muților aveau echipe puternice. Se juca la 10 mese: 4 bărbați, două femei, un junior și o junioare, așa că în fenomenul sahistic din Bihor erau implicați sute de sportivi.”

După 1989 cluburile au dispărut și șahisti valoroși s-au pierdut în dezorganizarea post-revoluționară chiar dacă au existat profesori voluntari că Ioan Mile, Szel Alexandru sau Fleisz Janos care au pregătit serii de copii, în mod gratuit.

Dar focul de pe tablă nu s-a stins complet.

În urmă cu 5 ani, Dan Carțiș l-a întalnit pe maestrul FIDE Dan Raț, cunoscutul șahist și organizator de turnee, iar de atunci, prin colaborarea lor, Oradea a devenit un important oraș pe harta șahului din România.

„E incredibil la ce nivel am ajuns deja, spune Dan Raț. În 5 ediții e foarte greu să construiești un turneu de o asemenea anvergură, cum este Memorialul. Afirmația este confirmată de valoarea și numărul jucătorilor.”

Șahisti de top din Europa au venit weekendul trecut la Oradea după ce, încă de la edițiile precedente beneficiasera de condiții premium, iar turneul a fost deschis de cel mai bun jucător român din toate timpurile, Dieter Nisipeanu care a susținut un simultan cu 31 de participanți la Pensiunea Allegria din Băile 1Mai. Cine a câștigat Memorialul Cartiș Dan A. Mihai, cel mai puternic turneu de sah rapid din Romania, disputat în Băile Felix

Foto: Maria Ursente

„Așa am înțeles să-mi arăt recunoștință pentru cei în slujba cărora m-am pus, așa am înțeles să tratez viața”. Dan Carțiș

Distribuie informația
Alte știri