Europarlamentarul Emilian Pavel demarează proiectul Urmașii Marii Uniri

Azi, de Ziua Națională a României, și la începutul anului Centenarului, vreau să anunț demararea proiectului Urmașii Marii Unirii.

Acesta va fi implementat – în această fază din resurse proprii și prin implicarea voluntarilor și a partenerilor noștri, de către asociația cu același nume, pe care am înființat-o în anul 2015, la Oradea, alături de mai mulți colegi și prieteni, din dorința de a cinsti memoria participanților din județul Bihor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din Decembrie 1918.
Ne dorim să aducem în atenția românilor și a bihorenilor, urmași ai delegaților, dar nu numai, sacrificiul și devotamentul acestora. Vrem să îi cinstim făcându-le cunoscute poveștile și mărturiile pentru generația de azi, și realizând o punte de legătură și de acțiune între trecutul nostru și prezent.

Valorile generației de la 1918, pentru care acești oameni au luptat și s-au sacrificat trebuie, credem noi, să reprezinte modelul unei noi generații de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene, și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni.

Am fost, încă de la prima citire, acum mulți ani, marcat și impresionat de conținutul Rezoluției de la Alba Iulia din 1918. În opinia mea, românii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene!

Abia ieșiți, și încă nu pe deplin, dintr-un mileniu de subjugare, românii participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia doreau și proclamau libertatea, democrația, drepturi sociale, iubire și entuziasm pentru celelalte națiuni subjugate și proaspăt eliberate, dorința de bună conviețuire, smerenie față de jertfa soldaților români căzuți pentru unirea țării, recunoștință față de aliați și nu în ultimul rând, fapt remarcabil, vot egal pentru femei
și bărbați! În acest sens, ne dorim să subliniem de asemenea contribuția importantă dar de prea multe ori neglijată a femeilor la realizarea Marii Uniri.

Vrem să evidențiem de asemenea rolul major al județului Bihor și al Oradiei în desfășurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

Nu în ultimul rând, susținem o agendă unitară și puternică pentru celebrarea Centenarului, prin coordonarea și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate în județul Bihor.

Discuțiile cu partenerii noștri – din mediul universitar, Biserici, instituții publice, organizații neguvernamentale, au demarat acum mai bine de un an, iar Luni, 4 Decembrie, vom organiza și o primă întâlnire comună, în prezența unor reprezentanți ai Ministerului Culturii și ai Ministerului pentru Românii de pretutindeni, pentru a ne putea coordona acțiunile, dar și pentru a continua implementarea proiectului nostru principal, Urmașii Marii Uniri.

Astfel, ne propunem să facem acest lucru, într-o primă etapă, prin identificarea urmașilor direcți ai participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918. Acțiunile cheie demarate cu ajutorul partenerilor și a voluntarilor noștri (studenți ai Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea), sunt:

► identificarea și contactarea urmașilor prin munca de cercetare în Arhivele Naționale, arhivele bisericilor, Evidența Populației, colaborare cu istorici și profesori de la Universitatea din Oradea și de la școli din întregul județ, colectarea de date la fața locului în satele delegaților din județul Bihor.
► realizarea în parteneriat cu Universitatea din Oradea, școlile și parohiile din județul Bihor, a colectării și redactării de mărturii privind delegații și urmașii lor.
► realizarea, ca și rezultat major al acestui proiect, a unui portal online interactiv dedicat Centenarului, mărturiilor despre delegați, cât și promovării acțiunilor partenerilor.
► colectarea de materiale multimedia, relevante pentru scopul proiectului și oferite de partenerii noștri pentru a putea fi publicate pe portalul online.
► contribuții scrise de la parteneri sau alți colaboratori, cu privire la momente cheie sau personalități de excepție din acea perioadă, care vor fi publicate pe portalul online al proiectului.
► organizarea în comun, de seminarii, conferințe, dezbateri, precum și alte activități de promovare cu tematica Marii Uniri.

Emilian Pavel,
Președintele Asociației „Urmașii Marii Uniri’’
Deputat în Parlamentul European

Distribuie informația
Alte știri