Florica Cherecheş: Minciuna și ascunderea permanentă a efectelor reale ale procesului decizional, practici în guvernarea PSD-ALDE

Minciuna și ascunderea permanentă a efectelor reale ale procesului decizional sunt practici care se accentuează continuu în guvernarea PSD-ALDE. Atât din partea opoziției, cât și a societății civile, se primesc semnale cu privire la modul flagrant de nerespectare a promisiunilor mincinoase cu care cei de la putere și-au câștigat voturile, sau în care încalcă principii fundamentale exprimate în legi. Ca răspuns, puterea proliferează agresiv informaţii false pentru a deruta opinia publică. Mă văd datoare, în acest context, să subliniez câteva adevăruri, cunoscute de cei apropiaţi sistemului de învăţământ, fie ei profesori, părinţi sau alţi actori implicaţi.

Stimați colegi din PSD-ALDE, vorbiţi în permanenţă de măriri salariale în sistem, dar toate pe fondul plafonării sporurilor, fie la nivelul lui decembrie 2016, fie prin OUG 114, la nivelul lui decembrie 2018. Ba mai mult, nu încurajaţi performanţa cadrelor didactice, prin simplul fapt că nu plătiţi gradaţia de merit ori sporul de doctorat la plata cu ora. Şi toate acestea în condiţiile semnării cu tupeu a recentului acord între Guvern şi Sindicate care prevedea calculul sporurilor raportat la salariul în plată.

Doamna ministru a vorbit mereu de importanţa activităţii profesorilor consilieri şcolari, dar iată că nici în acest an nu aţi binevoit să suplimentaţi numărul acestora, ori bugetul alocat lor, așa cum am cerut noi, cei din opoziție. Nu intenţionaţi nici să le scoateţi obligaţia de predare şi, aţi considerat dumneavoastră normal, să nu le acordaţi nici sporul neuropsihic la fel ca celorlalţi dascăli. Motivul halucinant invocat pentru acest refuz este că profesorii consilieri școlari nu pot fi încadrați în categoria personalului didactic de predare „pentru că nu au clase”.


Deşi aţi postat în luna decembrie 2018 pe toate reţele de socializare informaţia conform căreia veţi achita personalului didactic hotărârile judecătoreşti restante, nici până acum nu s-au plătit. Astfel, nu aţi respectat angajamentele făcute în faţa sindicatelor. Pentru a reduce numărul de posturi şi implicit bugetul alocat salariilor, intenţionaţi diminuarea prin modificarea Legii educației, a numărului de ore în învăţământul primar şi gimnazial, dar și reducerea numărului de săptămâni de cursuri inclusiv în învăţământul liceal tehnologic.


Am enumerat câteva acţiuni ale guvernării care au ca temă gestionarea banilor. Dar uitaţi cu desăvârşire copilul, care ar trebui să fie în centrul sistemului de educaţie şi care, de fapt, are cel mai mult de suferit din cauza unei guvernări lipsite de viziune. Toate acestea în contextul în care, cel puţin la modul declarativ, educaţia este prioritate naţională. Stimaţi colegi ai coaliţiei de guvernare, spunea un coleg de-al dumneavoastră citându-ul pe scriitorul american Frederick Douglass că ”Este mai uşor să construieşti un copil puternic decât să repari un adult stricat”. Din păcate, prin modul în care guvernaţi educaţia, dumneavoastră nu faceţi nici una, nici cealaltă!

Florica Cherecheş
Deputat PNL de Bihor
Vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

Distribuie informația
Alte știri