ISU „Crișana”: Peste 30 de incendii produse în weekend, în județul Bihor

  În perioada 26 – 27 martie a.c., forțele și mijloacele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au desfășurat 31 de misiuni de stingere a incendiilor, 27 dintre acestea fiind provocate de arderea vegetației uscate fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, echipajele Stației de Pompieri Aleșd, Detașamentului de Pompieri Marghita, Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Gărzii de Pompieri 1 Mai și Stației de Pompieri Ștei au intervenit pentru stingerea a 21 incendii care s-au manifestat pe o suprafață de peste 105 hectare, la terenuri virane și pășuni, situate pe raza localităților Lugașu de Jos, Suplacu de Barcău, Tinăud, Ioaniș (comuna Finiș), Dobrești, Petrani (comuna Pocola), Tășad (comuna Drăgești), Vârciorog, Valea Cerului (comuna Suplacu de Barcău), Hidișelu de Sus, Santăul Mare (comuna Borș), Ștei, Aștileu, Delani, Paleu, Sacalasău (comuna Derna), Leheceni (comuna  Cărpinet), Borod, Hotar (comuna Țețchea), Tria (comuna Derna) și Calea Mare (comuna Lăzăreni). În urma acestor evenimente, au ars vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș de pe terenurile respective, precum și 10 stupi, aproximativ 50 de pomi fructiferi, fiind afectate parțial de flăcări și  gardurile a două gospodării.

De asemenea, în perioada precizată, pompierii militari din cadrul Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Aleșd și Secției de Pompieri Beiuș au acționat pentru localizarea și lichidarea a cinci incendii produse la păduri situate în Ghighișeni (comuna Rieni), Munteni (comuna Bulz), Delani și Borod, evenimente soldate cu arderea a circa 200 de pini și litieră pe o suprafață totală de circa 18 hectare.

Pompierii militari au reușit să împiedice mistuirea pădurilor afectate de incendiu și să salveze din calea flăcărilor mai multe gospodării, cabane și un restaurant.

La 10 din cele 26 de misiuni de stingere a incendiilor produse la terenuri, păduri și pășuni, au intervenit și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

Evenimentele produse în cursul zilelor de sâmbătă și duminică, la terenuri virane, pășuni și păduri,  au fost, cel mai probabil, provocate de acțiunile de ardere a vegetației uscate, efectuate de cetățeni fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

Echipajele de pompieri ale Stației Aleșd au acționat totodată, pentru stingerea flăcărilor propagate de la un incendiu de vegetație uscată la acoperișul unei construcții situate în Halta Butani, comuna Măgești (eveniment în urma căruia au ars circa 50 de metri pătrați acoperiș), respectiv pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, la acoperișul unei case situate în Vadu Crișului, reușind să împiedice extinderea flăcărilor la încăperi.

Tot în weekend, echipajele Detașamentului 1 Oradea au intervenit în municipiu, pentru stingerea a două incendii produse la containere de colectare a deșeurilor menajere, iar pompierii Detașamentului Marghita au stins un incendiu izbucnit în interiorul unei clădiri din Popești, limitând pagubele la un pat și circa șapte metri pătrați parchet. Cele trei evenimente menționate au fost provocate, cel mai probabil, de fumat.

  •  
Distribuie informația
Alte știri