Paștele Catolic 2023. Milioane de credincioși din întreaga lume sărbătoresc Învierea Domnului. Câți catolici și reformați sunt în Bihor

Credincioşii catolici din toată lumea au sărbătorit noaptea Învierii Domnului. Slujbe speciale s-au ţinut în noaptea de sâmbătă, 8 aprilie, la Vatican, dar și în bisericile din România.

Peste un miliard de credincioși catolici din întreaga lume sărbătoresc prima zi de Paști duminică, 9 aprilie, cu o săptămână înaintea ortodocșilor.

În România, aproximativ 1 milion de persoane sărbătoresc Paștele Catolic, cele mai mari comunități fiind în Transilvania. În Bihor, potrivit ultimului recensământ Biserica Romano Catolică are 39.893 credincioși, iar cea Reformată 79.723.

Pastele catolic este sărbătoarea principală a Bisericii Catolice, care celebrează învierea lui Isus Hristos din morți, eveniment considerat fundamental în creștinism. Sărbătoarea are loc în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară și durează o săptămână, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare.

În timpul sărbătorii, credincioșii catolici participă la slujbe religioase, cum ar fi Liturghia Coșului Pascal sau Vigilia Pascală, iar în unele țări tradițiile și obiceiurile locale pot fi asociate cu această sărbătoare, cum ar fi ouăle de Paște decorate, împărțirea ouălor roșii sau cozonacii.

Distribuie informația
Alte știri