Plafonare cu cerere și declarație pe proprie răspundere pentru prețuri mai mici la energie de la 1 ianuarie

Mai multe categorii de consumatori trebuie să depună cereri și declarații pe proprie răspundere dacă vor să plătească preţuri plafonate pentru energia electrică. În caz contrar, valoarea facturilor va creşte de aproape 4 ori de anul viitor. ANRE a venit cu precizări și cu modelele pentru actele necesare, după ce legea a fost promulgată de președintele țării.

Legea promulgată marți seara de șeful statului prevede că toți clienții se vor încadra automat la prețul plafonat de 0.68 dacă nu nu consumă mai mult de 100 kwh, sau 0.8 lei pentru cel mult 255 kwh.

Dar există categorii de consumatori care trebuie să depună o cerere însoțită de o declarație pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafon. E vorba de familiile cu cel puțin 3 copii și familiile monoparentale, indiferent de consum, de cei care folosesc aparate medicale care consumă multă electricitate și de persoanele care dețin mai multe locuințe, chair dacă au consum mic.

Potrivit unui comunicat ANRE, aceștia din urma pot să aleagă locuința unde să li se aplice plafonarea. În caz contrar, aceștia vor achita prețul maxim de 1,3 lei pe kwh.

ANRE a precizat că numai clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum şi clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă, trebuie să depună Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere la furnizor, restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat, fără alte formalităţi.

ANRE a venit cu aceste precizări, dar și cu modele de cerere și declarație pe proprie răspundere, după ce reprezentanții furnizorilor s-au plâns că legea e dificil de aplicat.

Distribuie informația
Alte știri