Praf în ochii oradenilor. Comunicat USR Bihor

Filiala Bihor a Uniunii Salvați România solicită Primăriei Oradea, Consiliului Județean Bihor, Direcției de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Bihor și celorlalte instituții abilitate să demareze de urgență procedurile necesare pentru protejarea stării de sănătate a oradenilor având în vedere fenomenele climaterice extreme cu care ne confruntăm în ultima vreme: deteriorarea calității aerului și caniculă. Autoritățile locale de pe tot cuprinsul Uniunii Europene iau în această perioadă măsuri fără precedent pentru protejarea și atenuarea efectelor asupra cetățenilor și turiștilor. De exemplu, municipalitățile locale din Austria, Cehia, Franța, Italia, Spania au decis, de la caz la caz, instalarea în zonele urbane aglomerate a unor puncte de prim-ajutor pentru cetățeni, distribuie apa persoanelor fără adăpost, desfășoară campanii de informare, stropesc străzile și zonele pietonale cu apa, dotează instituțiile publice cu apa și puncte de respiro, verifică școlile, creșele și grădinițele pentru a vedea dacă există condiții acceptabile de temperatură pentru desfășurarea activităților, instalează dușuri-spray în zonele publice, modifică orarul instituțiilor publice, al companiilor care ridica deșeurile, al mijloacelor de transport în comun și le dotează cu aparatură de aer condiționat, etc.

În acest timp, în Oradea, nu putem identifica, până în momentul acesta, nici măcar un minim interes pentru această situație sau vreo măsură menită să protejeze sănătatea cetățenilor. Stropirea străzilor și a zonelor pietonale aglomerate cu apa a fost întreruptă iar containerele anti-caniculă folosite în alți ani s-au împuținat sau sunt închise. Campaniile de dezinsecție din zonele publice se dovedesc insuficiente și ineficiente. Datorită cantității excesive de umezeală urmată de caniculă, orașul este, practic, infestat de țânțari, muște, căpușe, păianjeni și alte insecte care fac un calvar viață oradenilor și au transformat parcurile și zonele verzi în zone de evitat.

În plus, zecile de șantiere de construcții deschise în tot orașul deteriorează și mai mult starea de sănătate a oradenilor și fac aerul insuportabil în această perioadă pentru că nimeni nu verifică modul de desfășurare al lucrărilor și respectarea unor norme elementare de protejare a mediului și a calității aerului. Orice adiere de vânt, în loc să ofere un moment de respiro și de răcoare, nu face decât să ridice în aer nori de praf care vor fi, ulterior, filtrați de plămânii oradenilor. Doar în zonă centrală a orașului există zeci de mii de metri pătrați de șantier care constituie o sursă de poluare și de risc pentru starea de sănătate a oradenilor. În acest moment se lucrează în Piață Ferdinand, la parcarea din stradă Independenței, la zidurile Cetății Oradea, la fostul sediu al Bibliotecii Județene, la reabilitarea fațadelor pentru casă Darvas, Casă Venețiană, la terasă Lotus din apropierea Primăriei, la Baroul Bihor și lista nu se sfârșește aici. La aceste lucrări, se adaugă numeroasele șantierele private deschise în toate zonele orașului. Pe toate aceste șantiere se fac excavări de pământ, decopertări, concasari de beton, intervenții la învelitorile de tencuială, se îndepărtează asfaltul, se transporta pietriș, nisip, moloz, se lucrează cu ciment, var și alte materiale de construcții. Conform observațiilor noastre, cu foarte mici excepții, pe aceste șantiere nu se respectă nicio regulă și nu există nici urmă de preocupare pentru protejarea mediului și atenuarea disconfortului major creat în viață oradenilor de aceste lucrări. Camioanele intră și ies din șantiere fără prelate peste încărcătură, nu există aspiratoare de praf, nu se stropește cu apa șantierul și drumurile de acces pentru a stopa ridicarea prafului, nu sunt spălate camioanele și utilajele care ies din șantier și intră apoi pe drumurile publice, nu se lucrează cu plase de protecție care să împiedice vântul să împrăștie praful de pe șantier, etc.

Cum o nenorocire nu vine niciodata singură, urmează să debuteze și sezonul alergiilor la ambrozie, problema pe care, de asemenea, autoritățile locale nu par dispuse să o abordeze serios și sistematic.

USR Bihor consideră acest concurs nefericit de împrejurări ca fiind un factor major de risc pentru sănătatea orădenilor și dorește să atragă atenția tuturor factorilor de decizie din Oradea că nu pot asista impasibili la aceste evenimente fără a interveni și fără a pune cetățeanul și siguranța lui în prim plan. Ințelegem necesitatea lucrărilor și a șantierelor deschise pentru realizarea acestora dar considerăm că oradenii nu trebuie să plătească cu sanătatea lor pentru dezinteresul autorităților menite să-i protejeze coroborat cu interesul contractorilor de a-și reduce cheltuielile.

Departamentul de Comunicare
USR Bihor

Distribuie informația
Alte știri