Programul național de depistare precoce activă a cancerului de col uterin. Peste 1700 de bihorence au fost examinate in primul semestru din 2019

Programul național de depistare precoce activă a cancerului de col uterin vizează depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientei or cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament; creșterea gradului de informare a populației pentru utilizarea serviciilormde screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

În județul Bihor există două unități spitalicești prin care se desfășoară programul: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Spitalul Pelican Oradea. Fiecare spital menționat și-a constituit propria rețea de screening (rețeaua cuprinde medici de familie, cabinete de obstetrică-ginecologie și laboratoare de citologie) și are obligația asigurării managementului în cadrul propriei rețele, reiese din informarea prezentata de DSP Bihor in cadrul Colegiului Prefectural din 28 august.

Managementul programului se desfășoară la nivel regional, prin Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” ClujNapoca, de unde este asigurată și o parte din finanțare în funcție de numărul de cazuri examinate și validate – cheltuieli de management.

Pentru anul 2019 programul are o prevedere bugetară de 313.000 lei. În semestrul I 2019 finanțarea programului a fost de 148.079 lei iar gradul de utilizare a fondurilor la sfârșitul semestrului a fost de 100% în cazul Spitalului Pelican Oradea și 41,58% în cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. În primul semestru al anului 2019 au fost examinate citologic un număr de 1702 femei în cele două rețele de screening.

 

Distribuie informația
Alte știri