Raze de lumină muzicală în vremuri tulburi. Concert-medalion Mozart la Filarmonica Oradea

Filarmonica orădeană vă invită la un repaus de la stres și angoase, oferindu-vă un medalion Mozart. Concertul-medalion va avea loc joi, 17 Martie, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a filarmonicii. Programul va cuprinde Uvertura la opera „Cosi fan tutte”, KV 588, Concertul nr. 12 pentru pian și orchestră în La major, KV 414 și Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543. Solistul serii va fi Nagy Gergő, iar dirijor Janko Zsolt.

Uvertura la opera bufa „Cosi fan tutte”, este un adevărat vârtej melodic, umorul mozartian fiind omniprezent. Opera prezintă în formă comică testul la care sunt supuse trei tinere de către iubiții lor pentru a le demonstra fidelitatea. Uvertura citează melodia trio-ului celor trei eroi. Concertul nr. 12 pentru pian și orchestra în La major, KV 414, este unul dintre cele mai îndrăgite de către soliști și public din cele 27 de concerte lăsate de Mozart. A fost compus în 1782, pe când avea doar 26 de ani, la scurt timp după moartea lui Johann Christian Bach. Bach cel londonez, cel mai cunoscut dintre cei șase copii supraviețuitori ai lui Johann Sebastian Bach a fost o perioadă mentorul tânărului salzburgez, și considerat de Mozart până la sfârșitul vieții unul dintre cei mai importanți și mai mari compozitori. În partea mediană a concertului el citează o temă din creația lui Johann Christian. Concertul a fost compus inițial pentru clavecin, de aceea anumite pasaje devin foarte dificile la pian din punct de vedere tehnic.

Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543, este antepenultima simfonie mozartiană. Împreună cu Simfonia Jupiter, încadrează celebra Simfonia în sol minor. Toate cele trei simfonii au fost compuse în vara 1788. Geniul și creativitatea mozartiană sunt amețitoare. Presiunea financiară trăită în perioada aceea de compozitor nu poate fi bănuită în niciuna din notele acestei explozii de lumină.

Solistul concertul Nagy Gergő este corepetitor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, laureate al multor festivaluri și concursuri naționale și internaționale.

Dirijorul Janko Zsolt este unul din cei doi dirijori permanenți ai filarmonicii orădene. Fiecare reîntâlnire pe scenă cu el este un prilej de bucurie, în arta sa îmbinând tehnica șlefuită în ultimii aproape 20 de ani cu eleganța.

Concertul a fost programat pe 20 ianuarie, dar abia acum va fi susținut. Biletele achiziționate pentru concertul din 20 ianuarie sunt valabile și joia aceasta.

Daniela Stoica

 
Distribuie informația
Alte știri