Romantism pur la Filarmonică între Sf. Valentin și Dragobete

Foto: pixabay.com

Două piese ce clocotesc de romantism și emoții sunt oferta filarmonicii orădene între Ziua SF. Valentin și Dragobete: Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 18 de Serghei Rahmaninov și selecțiuni din cele două suite din opera Carmen de Georges Bizet. Solist este pianistul și profesorul Horia Maxim, iar dirijor Janko Zsolt. Concertul are loc joi, 17 Februarie, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a filarmonicii orădene.

Concertul nr. 2 pentru pian în do de Rahmaninov este cel mai cântat și cunoscut dintre cele patru concerte ale compozitorului rus. Compus în pragul secolului al XX-lea, concertul se înscrie în linia celor romantice din a doua jumătate a secolului al XIX. Tânărul compozitor își prelucrează în această piesă depresia și dedică lucrarea terapeutului care l-a ajutat să depășească o primă etapă dificilă din viață. Lucrarea îi aduce și premiul Glinka, alături de aprecierea criticii și a piublicului. Până azi, este prețuit de public pentru emoționalitatea intensă, iar de pianiști pentru provocările interpretative pe care le presupune.

Carmen, poate cea mai celebră și mai des jucată operă, este și cea mai cunoscută lucrare a lui Georges Bizet. Opera aduce pe scena operei prima femeie independentă, care își asumă aceleași drepturi cu bărbații, inclusiv dreptul de a iubi pe cince vrea și când vrea, indiferent de costuri. Chiar dacă povestea după romanul lui Prosper Merimee a fost un scandal la vremea aceea, muzica cu influențe hispanice urmărește ascultătorul încă multă vreme după stingerea ultimelor acorduri și îl influențează în continuare. Suitele au fost compuse pe teme din operă de către Ernest Guiraud, după moartea timpurie a lui Geroges Bizet, care nu a apucat să se bucure de succesul ultimei opere.  

Pianistul Horia Maxim este cunoscut și îndrăgit de publicul orădean pentru profunzimea sa muzicală, tehnica de invidiat, dar și paleta largă a repertoriului său. Janko Zsolt este unul dintre cei doi dirijori permanenți ai filarmonicii orădene. Precizia și eleganța sa dirijorală sunt de fiecare dată un cadou pentru ansamblurile cu care colaborează și pentru public.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri