Senat Junior sau “cum iau naştere legile”, proiect implementat de Laura Hora, fostă realizatoare TV în Oradea

Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, Senatul României a lansat Senat Junior, o platformă online dedicată copiilor, cu explicații, definiții, curiozități și jocuri pe teme legislative. Este prima platformă de acest gen aparținând unei instituții publice din România, platformă care promite interactivitate și relație strânsă cu beneficiarii tuturor informațiilor conținute – copiii.

În spatele proiectului o găsim pe Laura Hora, consilier parlamentar acum, fostă realizatoare TV la Televiziunea Transilvania din Oradea, de unde și pasiunea pentru a transmite informații copiilor prin materiale video și audio pe înțelesul și placul lor.

Preluând modelul altor parlamente care au de ani buni implementată partea de informare a celor mai mici cetățeni, Senatul României devine partener al școlilor în ceea ce se numește educație civică. Este ceea ce Senat Junior își propune, așa cum susține Laura Hora, care lucrează la acest proiect de aproximativ 3 ani, cu întârzieri mari din cauza pandemiei care a schimbat prioritățile în toate domeniile, cu atât mai mult în instituțiile publice.

Materialele informative de pe site sunt atractive, ambalate într-un mod amuzant de multe ori, tocmai pentru ca cei mici să învețe jucându-se și distrându-se:

“La momentul când am pornit acest proiect stabilisem că vom avea câteva animații video pe site-ul Senatului, în care să explicăm câțiva termini legislativi. Dar ne-am dat seama că mai potrivit ar fi un site întreg, cuprinzător, cu informații structurate în așa fel încât mesajul să ajungă la copii. Vizăm categoria de vârstă 7-14 ani, deocamdată, dar vrem să extindem targetul, în timp, până la copiii de liceu“, a precizat Laura Hora.

Deși este la început de drum, platforma Senatului dedicată juniorilor are deja contribuția copiilor care au trimis până acum propriile definiții ale unor termeni ca lege, Parlament sau Senat. Și în continuare contribuția copiilor va fi foarte importantă, echipa Senat Junior așteaptă definiții, întrebări, sugestii și curiozități din partea celor mici, pe adresa de contact a site-ului senatjunior@senat.ro

În viitor va exista și un grup de prietenie cu copiii, pe modelul grupurilor parlamentare de prietenie cu alte parlamente. Senatorii membri ai acestui grup vor participa la activități cu copiii, întâlniri online și offline și sesiuni de discuții pe teme de interes pentru copii, împreună cu clasa.

Laura Hora își amintește că prima dată s-a gândit la un astfel de demers în momentul în care a înțeles din dialogul cu un copil că acesta nu înțelegea că Senatul este una dintre Camerele Parlamentului, convins fiind că sunt instituții fără legătură. De aici ideea unor explicații simple și clare despre Legislativul României, dar și despre drepturile copiilor și despre obligațiile de cetățean. La 3 ani distanță de acel moment, are în continuare planuri despre cum să dezvolte platforma și s-o facă accesibilă cât mai multor copii, din toată țara.

Dar sunt interesați copiii de instituțiile publice, de legi și de misiunea aleșilor?

“Da, sunt foarte interesați dacă ajungi cu mesajul la ei. Și, mai mult decât atât, sunt dornici să contribuie, să participe și să vină cu idei. Și da, știu ce sunt legile iar unii dintre ei știu foarte bine ce legi ar iniția

Absolventă de teatru, dar și de comunicare și relații publice, Laura Hora a început să lucreze la televiziune în timpul facultății, la televiziunea Transilvania din Oradea, unde a prezentat și produs mai multe emisiuni. Ulterior, la București, a condus biroul de presă al ANPC și a implementat ANPC Junior. Este consilier parlamentar și specialist comunicare.

Alte știri