Temerarilor bihoreni li se propune o tură de cicloturism prin Pădurea Craiului

Agenția de Management al Destinației Bihor și Discover Bihor vă propun o tură de cicloturism pe un traseu cu o lungime de aproape 40 de kilometri în destinația de ecoturism Pădurea Craiului. Acțiunea are menirea de a familiariza participanții cu tehnicile de ghidaj turistic și cu produsele locale de turism.

Pe parcursul zilei vor fi vizitate mai multe obiective turistice, iar traseul pe care-l propunem are următorul itinerariu: Peștera Ungurul Mare – Șuncuiuș – Izbucul Izbândiș – Zece Hotare – Peștera Bătrânului – Tomnatic – Birtin – Vadu Crișului. Este un traseu relativ greu, cu urcări abrupte și susținute și coborâri dificile. Necesită condiție fizică bună și biciclete de tip mountain bike, bine echipate.

Startul îl dăm din fața Peșterii Unguru Mare din Șuncuiuș în jurul orei 9:30. Pentru a ajunge în localitatea Șuncuiuș vă recomandăm să circulați fie cu trenul fie cu mașinile personale. Compania feroviară Interregional Călători are posibilitatea să vă faciliteze transportul bicicletelor într-un mod civilizat. Automotorul care pleacă sâmbătă din Gara Oradea la ora 07:12, cu sosire Gara Șuncuiuș ora 8:09, este prevăzut cu suporturi de bicicletă, montați de așa manieră încât să nu încurce alți călători. Pentru a vă asigura un loc în acest tren vă recomandăm să sunați din timp la numărul de telefon 0744 600 941 – Cristian Pușcău, după care să vă achiziționați biletele de călătorie, dus întors, înainte de data de 14 iunie. Aceeași companie are programată ora de întoarcere din Halta Vadu Crișului la ora 20:23, sosire Gara Oradea 21:33. Al doilea tren care pleacă spre Șuncuiuș este al companiei CFR și pornește din Oradea la ora 7:33, cu sosire în Gara Șuncuiuș la ora 8:50. Aceeași companie are tren de întoarcere din Halta Vadu crișului la ora 19:13 cu sosire în Oradea la ora 20:40. Vă rugăm să vă achiziționați din timp tichetele de călătorie pentru dumneavoastră și pentru bicicletă.

La începutul urcării spre Zece Hotare ne tragem sufletul în apropierea Izbucului Izbândiș. Considerat de speologi și cercetători un fenomen natural ”cu cele mai mari debite din Munții Pădurea Craiului” (Rusu Teodor – Pe Urmele Apelor Subterane. Carstul din Munții Pădurea Craiului, p. 151, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1988), cea ce presupune că toată această apă provine dintr-un sistem carstic pe măsură. Iar în satul Zece Hotare, vom poposi într-o gospodărie unde vom prânzi și vom experimenta câteva dintre îndeletnicirile locale.

Portalul Peşterii Bătrânului unul din obiectivele vizitate duce spre o lume subterană bogată în formațiuni carstice. Aflată în satul Zece Hotare, din comuna Şuncuiuş, peştera are o dezvoltare de 1.633 de metri. Aventura începe cu un rapel de opt metri iar printre punctele ei de atracţie se numără o stalagmită ce are patru metri diametru şi Sala Statuilor, locul unde nenumăraţi vizitatori au lăsat, modelat în lut, un semn al trecerii lor. Această cavernă poate fi vizitată doar în regim speoturistic pe o distanță de 1.200 de metri, iar durata vizitei, de trei-patru ore.

Pe teritoriul comunei Vadu Crișului turiștii sunt atrași de o altă peșteră amenajată-Peștera Vadu Crișului, la care se poate ajunge pe o potecă tematică marcată cu punct albastru. Iar pe pereții abrupți ai defileului Crișului Repede sunt amenajate 2 trasee de via ferrata spectaculoase- Peretele Zânelor și Casa Zmeului, ultimul recomandat cățărătorilor cu experiență. Oricare dintre ele poate fi parcurs doar cu echipament de protecție și însoțiți de un ghid.

Este necesar ca toți turiștii să poarte în timpul deplasării cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă, și să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în fața sau în spate un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Participanții sunt rugați să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă și să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt. De asemenea vă recomandăm să aveți la dumneavoastră un kit individual de reparații în caz de nevoie.

Traseul propus de această dată străbate una dintre cele mai atractive arii protejate din Bihor, Situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede-Pădurea Craiului. Situl are o suprafață de cca 40 de mii ha și se întinde în proporție de 99% pe teritoriul județului Bihor și de 1% pe teritoriul județului Cluj. Situl înglobează categorii de terenuri de folosință privată, de stat, arii naturale protejate de interes național și local. ”Recomandăm tuturor turiștilor să lase zonele prin care trec așa cum le-au găsit. Să nu lase ambalaje de la produse în aceste zone. Să le transporte în rucsac și să le depună în cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor din localități. În cazul în care acestea nu există îi sfătuim să le transporte până acasă”. Persoane de contact Răzvan Dumbravă 0722 348 825, Gabriel Bonaciu 0770 873 455.

Distribuie informația
Alte știri