Un start bun în 2020 cu muzică vieneză, franceză și italiană

Valsuri vieneze, franceze, italiene, și rusești, polci, marșuri sunt toboganul sonor oferit de filarmonica orădeană pentru a aluneca mai lin și mai frumos în noul an. Orchestra simfonică dirijată de Josef Suilen și soprana Silvia Micu duc mai departe tradiția Concertului de Anul Nou, după modelul Wiener Philharmoniker, și adoptată în ultimii 80 de ani de orchestre din întreaga lume.

După cum mărturisește dirijorul Josef Suilen, programul a fost alcătuit ținând cont de sugestiile celor trei protagoniști: solistă, orchestră și dirijor, pentru a alcătui un program spumos și accesibil publicului larg. Față de publicul vienez, cel orădean va avea parte nu doar de creația familiei Strauss și alți compozitori vienezi (Franz Lehar), ci și de fragmente din opere de Giacomo Puccini, Charles Gounod, Piotr Ilici Ceaikovski sau Pietro Mascagni. Muzica serioasă și cea de divertisment vor alcătui un mozaic sonor care să ajute publicul să lase grijile pentru câteva ore acasă.

Soprana Silvia Micu, pentru a doua oară la Oradea, se bucură de acest concert și spune că după prima experiență cu orchestra noastră, aștepta cu nerăbdare următoarea colaborare. Faptul că e un concert de anul nou o stimulează și își dorește să își folosească vocea și experiența scenică pentru a produce bucurie publicului. După escala orădeană, ea se va întoarce la Opera Regală din Copenhaga și Den Jyske Opera, unde va interpreta rolul Blondinei din Răpirea din Serai de WA Mozart.

Dirijorul Josef Suilen, din Țările de Jos, este deja o prezență cunoscută și apreciată de orchestra și publicul orădean. E prima dată când dirijează la Oradea Concertul de Anul Nou. După cum mărturisește, dirijează cu plăcere toate genurile muzicale, de la simfonic la vocal-simfonic și operă, dar cel mai bine se simte pe terenul simfonic. Își dorește să își folosească arta și abilitățile atât pentru a ajuta publicul să se destindă, cât și pentru a-l ajuta să învețe să asculte nu doar muzică; să învețe oamenii să își extindă abilitatea în afara sălii de concert, astfel încât să dialogheze, să se asculte unii pe alții, să găsească soluții pașnice la problemele ivite. După Oradea, el va dirija în perioada următoare în Serbia, Rusia, din nou în România, dar la Satu Mare, în Turcia și în Țările de Jos.

Distribuie informația
Alte știri