Vernisajul expozițiilor „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație”

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural are deosebita plăcere de a vă invita, joi, 23 mai , ora 12.00, la vernisajul expoziției „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație”.

Expoziția „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea”, realizată de în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, cu Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor, respectiv Muzeul Naţional Cotroceni, cuprinde 64 de fotografii inedite privind cuplul Regal care pe 23 mai 1919 a vizitat urbea de pe malul Crișului Repede. Oradea a fost primul oraş vizitat de familia regală în cursul turneului întreprins în Transilvania. De asemenea, expoziția punctează și câteva momente importante din istoria zbuciumată a Familiei Regale. În deschiderea evenimentului va fi intonat Imnul Regal de către Corul Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica, Arad, dirijor Alexandru Zaharia.

Începând de vineri, 24 mai 2019, expoziția din Muzeu, Corp A, Etaj I, sălile 22 și 23, se va completat cu coroana de oţel şi sceptrul regal, care vor rămâne expuse până pe 3 iunie 2019. De asemenea, vor fi expuse două replici ale ținutelor purtate de familia Regală în vizita lor la Oradea.

Cea de a doua expoziție, „Regina Maria, un veac de inspirație”, integrează – într-o scenografie creativă – cărți rare (inclusiv cu autograful Reginei), reclame celebrele, cărți poștale și fotografii cu Regina Maria, vestimentație și accesorii din epocă. Acestea vor intra în dialog cu piese de design contemporan inspirate de personalitatea ei. Pictori și artiști vizuali reprezentativi pentru arta contemporană au evocat-o, la rândul lor, în ipostaze și viziuni diferite, de la expresionism balcanic la pop art și hiperrealism. Costumul țărănesc a fost transformat de reginele României în veșmânt regal, drept urmare expoziția include piese țărănești de sfârșit de secol XIX și început de secol XX, în stilul celor purtate de Regina Maria a României.

Participanți în acest proiect sunt artiștii Aurel Tar – artist vizual; Paul Hitter – pictor; Mircea Nechita – grafician; Ciprian Istrate – pictor; Mirela Trăistaru – artist vizual; designerii Raluca Elena Coșăreanu și Andreea Ciortea – NoHai!Design (Colecția vestimentară prezentată în Fashion show-ul SOIRÉES DE LA MODE cu tema Regina Maria a României); Iulia Neagoe – Luviane Atelier de Parfumerie (esențele din seria Florile Reginei); Alina Popa – Ostara (bijuterii cu amprenta vocală a Reginei Maria a României); Ana Istodorescu – Nita Sao (pălării). Una dintre colecțiile expuse sunt alte colecționarul și curatorul Iulia Gorneanu.

„Colecția mea – inspirată de personalitatea Reginei Maria a României pe care, cu fiecare prilej, o evocă cu smerenie, bucurie și recunoștință – are două suflete: unul este generator de conversație identitară, obiecte țărănești ale căror pattern-uri vin din străvechime, fiind exemple de design colectiv de mare excepție și rafinament (ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale, fotografii și planșe etnografice) iar celălalt aduce în actualitate feminitatea, puterea și misterul femeilor de la sfârșit de sec XIX- început de XX (dantele, poșete, pălării, umbrele de soare, bijuterii, carnețele de bal, pantofi, reviste și fotografii)”. (Iulia Gorneanu)

Distribuie informația
Alte știri