Harta zgomotului in Oradea. Care sunt cele mai linistite respectiv cele mai galagioase strazi ale orasului

Poluarea fonica prin intermediul zgomotului este unul dintre factorii carora a inceput sa i se acorde o tot mai mare atentie la nivel mondial observandu-se efectele defavorabile pe care le poate avea asupra populatiei. Mai ales in marile orase, galagia afecteaza populatia  iar autoritatile trebuie sa identifice  zonele expuse la zgomot si sa elaboreze  strategii de reducere a acestuia.

Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor,  Sanda Mercea, a prezentat, miercuri, la sediul Institutiei Prefectului Judetului Bihor stadiul implementării politicilor de mediu în domeniul calității aerului și a zgomotului ambiental în județul Bihor.

Potrivit acestuia, cele mai frecvente depășiri ale nivelului de zgomot ambiant, în anul 2018, au fost înregistrate în punctele str. Ogorului, str. Matei Corvin – străzi de categoria a II –a  unde nivelul maxim măsurat a fost de  75 dB(A) față de 70 dB(A) – nivel de zgomot maxim admis.  Potrivit hartii de mediu, se pot inregistra valori peste aceste limite in cazul strazilor din categoria I,  B-dul. Dacia, Str. Densuşeanu, Calea Aradului, Str. Nufărului, Calea Clujului, Intersecţie Spitalul Staţionar II unde nivel ul maxim admis este pana la 85 dB(A).

Conform aceleeasi harti,  cele mai liniştite zone ale orasului cu nivel maxim admis 60 dB(A) sunt str. Făcliei, str. Piatra Craiului si str. Sofiei.

In Oradea, rețeaua de monitorizare a zgomotului este compusă din 27 de puncte de monitorizare pentru următoarele categorii de surse: străzi, zgomot industrial, zone liniștite, zone funcționale din mediul urban (parcuri, pasaje, parcări, piețe).

Distribuie informația
Alte știri