Modelul Colesti din Bihor ar putea fi multiplicat la nivel national

Dintr-un loc uitat de lume, un catun bihorean devine un loc tot mai interesant pentru turisti. Dar si pentru cei care vor sa traiasca acolo.

Si asta deoarece doi tineri, un roman si un spaniol, au pus bazele primului Centru de colectare si procesare legume-fructe preluate direct de la gospodarii din zona, dar si culese din flora spontana, salbatic. George Hutupan si Quim Rueda Pilar au oferit asfel oamenilor din zona sansa de-a-si valorifica produsele.

Centrul s-a nascut printr-o actiune de antreprenoriat social si a fost construit cu o investitie privata de aproape 150.000 de euro, cladirea cu demisol si parter pastrand specificul traditional, fiind acoperita cu sindrila.

Opt tineri din sat lucreaza la centrul de colectare, unde se pot procesa zilnic circa o mie de borcane. Pana in momentul de fata, s-au adunat corcoduse, leurda, ciuperci, urmand colectarea rosiilor, ardeilor si a castravetilor de gradina.

Nu mai dureaza mult si va demara si etapa preluarii carnii de porc de la gospodari, urmata de procesarea ei, sustin George Hutupan si Quim Rueda Pilar, cei care au pus bazele antreprenoriatului social, in satul bihorean.

afis