Programul naţional „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” include şi Oradea

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat, joi, programul naţional „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, pentru educarea populaţiei în acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi dotarea unor spaţii publice intens tranzitate cu staţii mobile de prim ajutor, care pot fi folosite pentru salvarea vieţii unei persoane cu probleme, până la sosirea echipajelor medicale SMURD sau a Serviciilor de Ambulanţă.

105 echipamente medicale avansate vor fi instalate în locuri publice din Bucureşti (27), Iaşi (12), Timişoara (12), Cluj (12), Constanţa (12), Oradea (10), Sibiu (10) şi Târgu Mureş (10), restul fiind amplasate în toate magazinele Lidl din România.

Bugetul total al proiectului este de 5 milioane de lei. Astfel, din totalul de 370 de echipamente medicale, LIDL România susţine dotarea la nivel naţional cu 340 de defibrilatoare, iar Fundaţia pentru SMURD va asigura cofinanţarea proiectului prin achiziţia a 30 echipamente medicale destinate spaţiilor publice.

„Acest proiect este vital pentru dezvoltarea viitoare a sistemului integrat de intervenţie în situaţii de urgenţă. Prin dotarea locurilor publice, dar şi a spaţiilor comerciale cu echipamente avansate de asistenţă medicală de urgenţă, cetăţenii pot sprijini sistemul de urgenţe în locurile foarte aglomerate din oraş, clădirile publice sau unele spaţii comerciale. Pot face aceasta utilizând acest echipament medical avansat, care îi permite cetăţeanului să intervină, fără a exista riscul de a greşi, aflându-se în permanenţă în contact cu dispeceratul de urgenţă şi alertând, încă de la început, echipajele medicale, ce pot oferi suport avansat”, a spus Raed Arafat, potrivit agerpres.ro.